Foto: cafe.ba

Proslavljeni srpski košarkaški trener i selektor Svetislav Pešić nakon Sarajeva večeras je i u Bijeljini promovisao svoju knjigu "Moja igra, moj put" i održao seminar za trenere iz Republike Srpske

Selektor košarkaške reprezentacije Srbije Svetislav Pešić izjavio je na večerašnjoj promociji svoje knjige "Moja igra, moj put" u Bijeljini da uspjeh najviše zavisi od formiranja tima i pravljenja neophodne pobjedničke atmosfere.

"Vrlo malo napad, odbrana, moj način je formiranje tima i pravljenje neophodne pobedničke atmosfere, jer se u filozofiji života ništa ne menja, uprkos neophodnom prilagođavanju novim vremenima i novim generacijama", rekao je Pešić novinarima uoči promocije u Narodnoj biblioteci "Filip Višnjić".

Selektor košarkaške reprezentacije Srbije Svetislav Pešić osvrnuo se na svoj lični i profesionalni put, posebno na svoje viđenje identiteta u kontekstu turbulentnih promjena na Balkanu.

Ja sam po opredjeljenju bio i ostao Jugosloven, izjavio je Pešić. To je nešto što nosim iz mladosti, iz vremena kada smo se svi zajedno takmičili i dijelili iste snove na sportskom terenu, bez obzira na granice. Za mene je to više od političkog pojma – to je osjećaj pripadnosti jednoj kulturi i vrijednostima koje su nas povezivale.“

Pešić je dalje naglasio da, iako sada vodi Srbiju, i dalje osjeća nostalgiju prema vremenu zajedništva. „Ponosan sam na ono što smo postigli kao Jugoslavija, ali i na ono što danas postižemo kao Srbija,“ dodao je selektor, podvlačeći značaj sporta kao mosta između prošlosti i sadašnjosti.

On je naveo da je knjiga naišla na veliko zadovoljstvo publike i prevedena je na engleski jezik, a u toku je i prevod na njemački, gdje je Pešić proveo najveći dio karijere.

Svjetski proslavljeni košarkaški trener u knjizi navodi da su u vrhunskom sportu zadovoljstvo i sreća tek 20 odsto, ali da se živi za tih 20 odsto i sve se podređuje tome, te ističe da je uspjeh kada svako pruži svoj maksimum.

Pešić kaže da njegova knjiga nije autobiografija, nego pokušaj da u prvom dijelu prokaže socijalnu sredinu iz koje dolazi, u trouglu porodica, ulica i škola, a u drugom dijelu da podijeli iskustvo trenera nakon više od 40 godina rada i pokaže kako se stiže do uspjeha.

Riječi koje je istakao su liderstvo, formiranje grupe i komunikacija prije svega, motivacija, posvećenost i odgovornost.

Pešić će u Bijeljini održati i seminar za trenere iz Republike Srpske sa kojima će podijeliti znanje i iskustvo.

Izražavajući zadovoljstvo ponovnim dolaskom u Republiku Srpsku, on je rekao da češće ide u Banjaluku gdje, kako je rekao, ima kandidata za košarkašku reprezentaciju Srbije.

Dolazak Pešića u Bijeljinu organizovali su Košarkaški savez Republike Srpske i Udruženje košarkaških trenera Srpske, a njegovim gostovanjem bila su oduševljena djeca koja su ga ispred Biblioteke dočekala u dresovima sa imenima srpskih košarkaša, sa srpskim tribojkama i sa njegovom knjigom. Sala Biblioteke bila je prepuna prilikom Pešićeve promocije.

Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )