Foto: Telegram

Portparol Kremlja trenutno ne vidi mogućnost pregovora sa Ukrajinom, i ističe da se ciljevi specijalne vojne operacije moraju ostvariti

Rusija je saglasna sa izjavama američkog državnog sekretara Entonija Blinkena da pravedan i trajni mir treba da bude rezultat rješavanja situacije u Ukrajini izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov i dodao da se ciljevi specijalne vojne operacije uprkos svemu moraju ostvariti.
 
Ranije je američki državni sekretar Entoni Blinken rekao da SAD žele da mirovni pregovori o Ukrajini donesu pravedan i trajni mir.
 
"Potpuno se slažemo sa činjenicom da ishod onoga što se dešava treba da bude pravičan, dugoročan mir. Ali što se tiče izgleda za neku vrstu pregovora, mi ih trenutno ne vidimo. Više puta smo ovo ponovili", rekao je Peskov za "RIA Novosti".
 
Tom prilikom Peskov je napomenuo da se "ciljevi specijalne vojne operacije moraju ostvariti".
 
"Ruska Federacija mora da ostvari svoje ciljeve", naglasio je pres-sekretar šefa države.
 
Portparol Kremlja je, odgovarajući na pitanje da li Moskva vidi opasnost u intenziviranju napada na rusku teritoriju posljednjih dana, izjavio da teza o nastavku terorističkih akata protiv Rusije koju je ukrajinski režim otvoreno najavio predstavlja opasnost, ali da ga Rusi uzimaju u obzir kao takvog i preduzimaju neophodne mjere.
 
"Teza koju je ukrajinski režim otvoreno najavio da se teroristički akti nastave – to je faktor opasnosti. I, naravno, uzima se u obzir i preduzimaju se neophodne mjere", rekao je Peskov.

"Važna infrastruktura je i inače zaštićena, sada se samo preduzimaju dodatne mjere. Svaki region je angažovan. To je proces koji je u toku", rekao je Peskov.

Prema ruskom Ministarstvu odbrane, Ukrajina je u ponedjeljak izvršila napad na ruske vojne aerodrome u Saratovskoj i Rjazanjskoj oblasti sovjetskim mlaznim bespilotnim letjelicama. Protivvazdušna odbrana je presrela ove dronove, ali su u napadu tri ruska vojnika poginula i još četvoro je povređeno.
 
Ministarstvo odbrane Ruske Federacije saopštilo je da je ovim napadom kijevski režim pokušao da poremeti borbeni rad ruske avijacije, ali da to nije sprečilo rusku vojsku da zada ogroman udarac ukrajinskom vojnom sistemu komandovanja i kontrole i povezanim odbrambenim objektima.
 
"Pogođeno je svih 17 naznačenih ciljeva, udarom je poremećeno prebacivanje trupa i stranog naoružanja u borbena područja", navodi se u saopštenju.
 
Peskov: Iluzija da je tamo negdje bolje i slobodnije nego u Rusiji
Dmitrij Peskov nazvao je situaciju sa TV kanalom "Dožd", koji je u Rusiji priznat kao strani agent, u Letoniji gdje mu je oduzeta licenca za rad primjerom pogrešnih iluzija da je negdje bolje i slobodnije nego u Rusiji.

Ranije je Ivars Abolins, predsjednik Letonskog nacionalnog savjeta za medije, rekao da je donijeta odluka da se poništi dozvola za emitovanje TV kanala "Dožd" u zemlji.
 
"Sve vrijeme se stvara utisak da je negdje bolje nego kod kuće i ljudima se sve vrijeme čini da tamo negdje ima slobode a da je ovde nema. Ovo je jasan primjer koji pokazuje da da su ta uverenja iluzija", rekao je Peskov.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )