Foto: blogspot.com

Naučnici su proučavali DNK 2.700 pacijenata smeštenih na 208 odeljenja za intenzivnu negu širom Velike Britanije i došli do zaključka da pet gena povezanih sa dva molekularna procesa, antivirusnim imunološkim odgovorom i zapaljenjem pluća, ima ključnu ulogu u mnogim teškim slučajevima bolesti.

Istraživanje, čiji rezultati su objavljeni u časopisu ” Nature “, delimično objašnjava zašto neki ljudi razvijaju teške oblike kovid-19, a takođe ukazuje na lekove koji bi mogli da budu korišćeni kao terapija i koji bi trebalo da budu testirani u sklopu kliničkih ispitivanja.

Reč je o antivirusnim i antiinflamatornim lekovima, među kojima se kao najpotentniji ističu JAK inhibitori, ističu autori studije. JAK inhibitori se koriste u lečenju raka i inflamatornih bolesti, kao što je reumatoidni artritis.

Tim navodi da bi podsticanje aktivnosti gena INFAR2, jednog od pet koji imaju ključnu ulogu u razvoju teških oblika kovid-19, moglo da stvori zaštitu od virusa, jer najverovatnije može da oponaša efekat lečenja interferonom, prenosi rtv.

Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )