Foto: Pixabay

Prije nego što posegnete za lijekovima, isprobajte prirodne načine za spuštanje temperature koje su koristili naši stari. Iznenadićete se!

Povišena temperatura je prirodna odbrana tijela protiv bolesti te se javlja kada u njemu postoji neka infekcija ili povreda. Ona pojačava odbrambene mehanizme tijela te je zapravo dobar znak da vaš imunološki sistem dobro funkcioniše.
 
Normalna temperatura varira od 36°C do 37°C, iako kod nekih ljudi može preći 37 stepeni ako dugo borave na suncu. Temperatura tijela tokom dana oscilira pa je tako najveća između 17 i 20 časova, a najmanja između 3 i 5 časova. Takođe, prosječna temperatura ljudskog tijela smanjuje se s godinama te se uveliko razlikuje od temperature kod djece.
 
Kada trebamo snižavati temperaturu?
 
Temperatura kod odraslih se snižava tek kad pređe 38 °C dok se ona niža ne snižava jer puštamo tijelo da se samo bori. No, ako prelazi 38, a ne spuštamo je, temperatura može imati posledice poput dehidracije i može uticati na mozak.
 
Povišena temperatura kod djece snižava se ako je iznad 37,7 °C. Ako je temperatura rektalno izmjerena kod vašeg djeteta viša od 38,5 °C, odmah se obratite ljekaru.
 
 
Kako skinuti temperaturu?
 
Povišena tjelesna temperatura javlja se i kod bakterijskih i kod virusnih infekcija, no liječenje je različito. Bakterije ubijaju antibiotici, ali oni nisu učinkoviti protiv virusa. Sve što možete učiniti ako imate prehladu ili gripu jest mirovati i piti puno tečnosti, najbolje vodu ili nezaslađeni čaj, a ako imate apetit, jedite laganu hranu poput supe koje će vas okrijepiti i ubrzati oporavak.
 
Najlakši i najbrži način za spuštanje temperature jeste uzimanje lijekova na bazi paracetamola (u nekim slučajevima i ibuprofena), no može se uspješno skinuti i prirodnim putem koji je uvijek bolji izbor. Evo nekih najpoznatijih koji se već vijekovima koriste u narodnoj medicini.
 
Prirodni načini skidanja temperature:
 
Tuširanje mlakom vodom
 
Starinski način skidanja temperature svakako je tuširanje mlakom vodom. Nipošto se ne preporučuje hladna jer bi organizam mogao doživjeti šok i još više povisiti temperaturu. Prije i nakon tuširanja obavezno izmjerite temperaturu.
 
Obloge
 
Mlake obloge položene na glavu takođe mogu pomoći u skidanju povišene temperature, ali isto tako pazite da ih ne namočite previše hladnom vodom. Kada se oblog zagrije, okrenite ga na drugu stranu. Kad je i ona topla, oblog ponovno namočite mlakom vodom i položite na čelo.
 
Skidanje temperature krompirom
 
Krompiri odlično upijaju toplotu pa su jedan od najučinkovitijih prirodnih lijekova za skidanje temperature. Narežite dvije do četiri debele ploške krompira, položite ih na tabane i navucite čarape. Držite ih barem pola sata ili dok se temperatura ne spusti. Ako je potrebno, ponovite tretman s novom turom krompira.
 
Tretman rakijom
 
Alkohol izvlači toplotu kao i krompir pa se preporučuje umasirati ga u kožu, pogotovo na tabane, prsa, prostor iza koljena i ruke. Ako nemate rakiju, dostatan će biti i medicinski alkohol.
 
Ohladite prostorije
 
Kada imate temperatur, nipošto ne boravite u zagrijanim prostorijama već otvorite prozor kako bi spustili temperaturu sobe, a time i temperaturu svog tijela. No, nemojte pretjerati – ako počnete drhtati, zatvorite prozor i pokrijte se.
 
 
Spuštanje temperature kod djece
 
I djeci možete skidati temperaturu prirodnim načinima poput tuširanja mlakom vodom, mlakim oblogama ili krompirima, no oko masaže rakijom posavjetujte se s ljekarom. Takođe, osigurajte djetetu puno tečnosti i rashladite njegovu sobu. Ako temperatura prelazi 38,5 °C i ne uspijevate je spustiti, obavezno kontaktirajte doktora.
 
Ako se dijete znoji, promijenite mu mokru odjeću kako se ne bi dodatno prehladilo.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )