Foto: Nezavisne

Povrće i voće ponekad otpusti svoje zdrave materije tek onda kada ih pripremite na pravilan način. Određene namirnice kuvanjem gube hranljive sastojke, a s druge strane neke kuvanjem oslobađaju više vitamina koje će organizam bolje uspjeti da iskoristi.

Nepravilnim načinom pripremanja hrane možete ne samo uništiti veliki broj hranljivih sastojaka, već ih možete učiniti i štetnim za zdravlje.
 
Većinu ovih namirnica ljudi često jedu sirove, i ne znajući da su one korisnije za zdravlje kada su skuvane.
 
1. Mrkva
Kuvanje mrkve zvuči pomalo nepotrebno budući da je ovo povrće odlično i sirovo, međutim kuvanje u vrućoj vodi otpušta antioksidanse zahvaljujući kojima se sačuva više vitamina A. 
 
Vitamin A pomaže u zaštiti tijela od slobodnih radikala, koji je odličan za zdravlje. Šargarepu možete i ispeći, ali i preliti sa malo meda.
 
2. Paradajz

Paradajz u sebi sadrži hemijsku komponentu koja se zove likopen, a koja se smatra antioksidansom. Kuvanje paradajza s maslinovim uljem 15-30 minuta povećava sadržaj likopena, a zbog toga nutricionisti preporučuju da od paradajza pripremite sos za tjesteninu, ribu ili piletinu.
 
3. Kupus

Kupus je bogat hranljivim supstancama kako god da ga konzumirate, ali kuvanje kupusa povećava sadržaj željeza.
 
Iako kupus sadrži istu količinu kalcijuma sirov i kuvan, kako biste povećali količinu kalcijuma koje vaše tijelo stvarno apsorbuje, možete da ga koristiti s ostalim namirnicama koje su bogate kalcijumom.
 
4. Špinat

Sirov špinat sadrži veće količine folne kiseline, vitamina C, B2 i B3 i kalijuma od kuvanog špinata. Međutim, kada se skuva, sadrži veće količine vitamina A, E i B1, proteina, vlakana, cinka, kalcijuma i gvožđa.
 
5. Gljive

Kuvanjem gljiva oslobađa se njihov puni hranljivi potencijal – pojačavaju se antioksidansi i dvostruko se povećava količina hranjivih stvari kao što su vlakna, vitamin D, kalijum, željezo i folna kiselina.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )