Foto: ANDREJ CUKIC / EPA

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da razumije frustraciju medicinskih radnika koji su potpisali peticiju za smjenu Kriznog štaba, jer je svjesna da su pod velikim pritiskom i da se već šest mjeseci bore protiv korona virusa, ali i pozvala da u borbi protiv te bolesti budu ujedinjeni.

Gostujući na TV Pink, Brnabić je navela i da u pismu te grupe ljekara, koje su poslali Vladi Srbije, nije pročitala nijedan novi prijedlog u borbi protiv korone, već su pozvali građane na poštovanje epidemioloških mjera Kriznog štaba, čiju, navodi, smjenu traže.

– Razumijem svu frustraciju zbog krize koju je virus korona izazvao, posebno medicinskih radnika, ne samo kod nas, već i svuda u svijetu, jer se oni šest mjeseci bore sa ovim. Razumijem i peticiju, jer je zdravstveni sistem zbog pritiska na ivici kolapsa, ali pokažite mi sistem u svijetu koji nije na ivici kolapsa – upitala je Brnabić.

Kazala je da su zdravstveni sistemi mnogo razvijenijh zemalja bili u kolapsu i podsjetila na slike iz marta i aprila koje su dolazile iz Španije, Francuske i Italije, gdje su ljudi umirali u čekonicama i na hodnicima bolnica ili kod kuće, jer nije bilo mjesta u bolnicama.

Brnabić je dodala da ipak u tim zemljama nije bilo peticija, kao kod nas, za smjenu epidemiologa i ostalih medicinskih stručnjaka.

Premijerka kaže da u pismu grupe ljekara vidi dosta “kontradiktornosti” i navela da je loše kada se ovako važna situacja, kao što je borba protiv korone, koristi za političku borbu.

– Ja sam se na sjednici Kriznog štaba izvinila svim stručnjacima koji tamo sjede, zato što svi ti napadi nisu napadi na njih, već na predsjednika Vučića i čitavu vladu – navela je Brnabić.

Navela je da se sadašnja vlast i Krizni štab od početka epidemije bore i sa brojnim nezadovoljstvima dijela društva, te podsjetila da kada su uvedene restriktivne mjere jedan dio građana je zbog toga “lupao u šerpe” i tvrdio da virus nije opasan i da nije u redu ljude zatvarati u kuće.

– Onda, kada smo popustili mjere, ali podsjećam da nikada nismo proglasili kraj epidemije, već smo rekli da sve mjere ostaju kao preporuka, onda su nas kritikovali zašto smo ukinuli vanredne mjere i pozvali na ličnu odgovornost. Pa vi ste tražili ličnu odgovornost… – rekla je Brnabić.

Navela je da su bili kritikovani i zbog sumnje da Srbija nema dovoljan broj respiratora, iako ih je, kaže, bilo, a onda kada je država počela da nabavlja respiratore sa više strana bili su kritikovani za trošenje novca na respiratore koji nisu potrebni u tolikoj mjeri.

– Imam utisak da sve što mi radimo nije dobro i da je uvijek suprotno – zaključila je Brnabić.

Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )