Foto: receptizasvakog

Tako jednostavni, a fini kolač koji će mladim djevojkama koje tek počinju kuvati ili zaposlenim ženama olakšati život.

Sastojci:

6 jaja

6 kašika šećera

6 kašika oraha (pola mljevenih pola sjeckanih)

6 kašika pšeničnog griza

2 kašike oštrog brašna

1/2 praška za pecivo ili malo sode bikarbone

za preljev:

3 čaše po 2 dcl vode

3 čaše po 2dcl šećera

1-2 dcl ruma (ako će i mala djeca jesti onda malo ruma i arome ruma

Priprema:

U posudu za miksanje staviti cijela jaja i šećer, miksati dok se ne zapjeni i dodati orahe, griz, brašno i prašak za pecivo. Dobro je te suhe sastojke, prije nego što se sipa u jaja i šećer, na suvo izmješati u drugoj posudi, a onda ih lagano uz miješanje dodavati jajima i šećeru. Izliti u pouljenu i brašnom posutu tepsiju. Dosta je rijetko, da vas ne zbuni, ali kad nabubri griz i brašno sve će doći na svoje.

Peči 20-30 min na 180°C.

Dok se kolač peče u jednu posudu staviti 6 dcl vode, 6 dcl šećera i 1-2 dcl ruma i zakuvati, miješajući da se šećer otopi.

Kad je kolač pečen odmah po njemu pomalo lijevati vruću tekućinu. Nakon toga posuti kolač mješavinom šećera i oraha ili premazati džemom.

Pustiti da se ohladi, izrezati na kocke i servirati!


Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )