Foto: receptizasvakog
Tako jednostavni, a fini kolač koji će mladim djevojkama koje tek počinju kuvati ili zaposlenim ženama olakšati život.
Sastojci:
6 jaja
6 kašika šećera
6 kašika oraha (pola mljevenih pola sjeckanih)
6 kašika pšeničnog griza
2 kašike oštrog brašna
1/2 praška za pecivo ili malo sode bikarbone
za preljev:
3 čaše po 2 dcl vode
3 čaše po 2dcl šećera
1-2 dcl ruma (ako će i mala djeca jesti onda malo ruma i arome ruma
Priprema:
U posudu za miksanje staviti cijela jaja i šećer, miksati dok se ne zapjeni i dodati orahe, griz, brašno i prašak za pecivo. Dobro je te suhe sastojke, prije nego što se sipa u jaja i šećer, na suvo izmješati u drugoj posudi, a onda ih lagano uz miješanje dodavati jajima i šećeru. Izliti u pouljenu i brašnom posutu tepsiju. Dosta je rijetko, da vas ne zbuni, ali kad nabubri griz i brašno sve će doći na svoje.
Peči 20-30 min na 180°C.
Dok se kolač peče u jednu posudu staviti 6 dcl vode, 6 dcl šećera i 1-2 dcl ruma i zakuvati, miješajući da se šećer otopi.
Kad je kolač pečen odmah po njemu pomalo lijevati vruću tekućinu. Nakon toga posuti kolač mješavinom šećera i oraha ili premazati džemom.
Pustiti da se ohladi, izrezati na kocke i servirati!