Foto: avaz.ba

Ekosistem se značajno promijenio

Naučnici koji su istraživali populaciju pingvina na Antarktiku otkrili su drastično smanjenje u mnogim kolonijama, a neke su opale za 77 posto otkako su posljednji put popisivane prije gotovo 50 godina.

- Ovakvi padovi u populaciji sugeriraju da se ekosistem Južnog okeana bitno promijenio u posljednjih 50 godina i da to utječe na lanac ishrane vrste poput pingvina. Iako tu može biti nekoliko faktora, svi dokazi koje imamo govore da su za te posljedice odgovorne klimatske promjene - kaže profesorica ekologije i evolucije na Univerzitetu "Stoni Bruk" u Njujorku.

Nezavisni istraživači su u sklopu jednogodišnje ekspedicije "Od Pola do Pola" otkrili da se populacija pingvina smanjila u svakoj pojedinačnoj koloniji koja je istraživana na otoku Elefant, važnom staništu pingvina sjeveroistočno od Antarktičkog poluotoka.

  • Pingvini - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba
    Pingvini

Tamo se broj ogrličastih pingvina smanjio za gotovo 60 posto od posljednjeg istraživanja 1971. godine. Naučnici su istraživali kolonije koristeći bespilotne letjelice i metode ručnog brojanja.

Frida Bengtson iz Grinpisove kampanje za zaštitu okeana rekla je da su hitno potrebna utočišta bez štetnih ljudskih aktivnosti.

- Naučnici upozoravaju da je nužno zaštititi 30 posto svjetskih mora do 2030. kako bi se morska bića poput pingvina mogla oporaviti od ljudskog utjecaja i prilagoditi se podneblju koje se brzo mijenja. Da bismo to postigli, neophodno je da se vlade ove godine dogovore o globalnom sporazumu o svjetskim morima - istaknula je Bengtson.

U okviru Konvencije UN-a o pravu mora, vlade svijeta raspravljaju o sporazumu o svjetskim morima, kojim bi se položio temelj za zaštitu 30 posto otvorenih mora do 2030. godine, ističe Grinpis.

U posljednjih nekoliko dana aktivisti Grinpisa izložili su skulpture pingvina od leda u glavnim gradovima širom svijeta, zahtijevajući hitne mjere zaštite divljih okeanskih vrsta globalnim sporazumom.

Skulpture su topljenjem simbolički ukazale na sve pogubnije posljedice klimatskih promjena i važnu ulogu okeana u njihovom ublažavanju.

Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )