Foto: telegraf.rs
Izdašne i zasitne!
Svako ko voli piroške zna koliko one mogu da budu teške za želudac zbog velike količine ulja koje upiju dok se peku. Ako zbog toga izbegavate da ih spremate, isprobajte verziju pečenu u rerni – nećete se pokajati!
Ove piroške se, pored toga što neće biti teške i masne, razlikuju od klasičnih i po ukusu zahvaljujući kačkavalju koji će se dodaje u testo, a koji će im dati neodoljivu aromu.
U posudu sipajte mlaku vodu, dodajte kašičicu šećera, izmrvljen kvasac i malo brašna da se kvasac aktivira. Posle 10 minuta dodajte pola količine brašna, jaja, ulje, mleko, kiselo mleko, so, sirće i prašak za pecivo. Zamesite testo tako da se ne lepi za ruke i tokom mešenja dodajte preostalo brašno.
Izrendajte kačkavalj, dodajte testu, još jednom ga premesite, pa činiju pokrijte prozirnom folijom i ostavite je u frižideru nekoliko sati. Najbolje je da odstoji preko noći, jer će tada testo biti vazdušastije.
Tepsiju obložite pek papirom.
Testo razvijte da bude tanje i isecite ga na štapiće dužine oko 10 centimetara i širine oko 4 centimetra, pa krajeve uhvatite prstima da testo liči na manje vekne. Složite piroške u tepsiju i pecite ih u rerni na 180 stepeni dvadesetak minuta.
Služite sa jogurtom, pavlakom ili kiselim mlekom.