Foto: nova rs

Evo još jednog jednostavnog recepta i baš, baš ukusnog zalogaja. Pita sa tikvicama – savršen doručak, ali i večera! Ukolliko do sada niste pravili ovu pitu, siguran sam da ćete poslije ovog virtuelnog kulinarskog trijumfa, to činiti veoma često. Tim prije što su tikvice dostupne tokom cijele godine.

Sastojci

500 gr gotovih heljdinih kora za pitu

Fil

1 kg mladih tikvica isjeckanih na kockice

½ kg sira

2 jaja

1 dl ulja

½ veze svježe mirođije ili 1 kašika suve

1 kašičica kima

mineralna voda

so i biber po ukusu

Preliv

1 kiselo vrhnje 20%m.m.

3 jaja

Priprema

KORAK 1: Tikvice oprati, isjeckati na manje kockice, posoliti i kada odstoje blago ih iscjediti.

KORAK 2: Sir, jaja, pavlaku, ulje, mirođiju, kim, so, biber i malo mineralne vode dobro umutiti, pa sve to izmješati sa tikvicama.

KORAK 3: Odmotati kupljene kore i položiti na radnu površinu. Voditi računa da dužina kora odgovara dužini pleha u kojem će se peći pita (po potrebi, skraćivanjem kora prilagoditi dužinu).

KORAK 4: Rastvorom ulja i mineralne vode četkicom premazati svaku jufku, pa preko nje „nalijepiti“ sledeću. Na svaku drugu u gomilicama ravnomjerno filovati pripremljeni nadjev i to do pola lista jufke. Potom je, urolati od punog ka praznom dijelu i slagati bez razmaka u dobro nauljen pleh. Kada su sve kore uvijene u plehu, premazati ih nanovo rastvorom ulja i mineralne vode. Postupak ponavljati, dok se ne potroše kore i pripremljeni nadjev.

KORAK 5: Pitu peći u zagrijanoj rerni oko 30 minuta na 200 C, sve dok kore odozgo ne porumene.

KORAK 6: Pitu izvaditi iz rerne i preliti sa smješom od pavlake i umućenih jaja (najbolje je pavlaku pomješati sa kajmakom). Prelivenu pitu vratiti u rernu i peći još, ne više od 10 minuta. Izvaditi iz rerne, prekriti čistom krpom da se malo prohladi, pa rezati i poslužiti sa hladnim jogurtom, a još bolje sa domaćim kiselim mlijekom.

Jede se i topla i ohlađena.

Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )