Foto: nezavisne.com

Ministarstvo pravde Bosne i Hercegovine po zahtjevu pojedinih institucija BiH još nije dalo tumačenje u vezi sa proslavom 9. januara, Dana Republike Srpske, odnosno kako zaposlenima u institucijama BiH koji taj dan nisu bili na poslu treba evidentirati odsustvo, kao plaćeno odsustvo ili kao dan od godišnjeg odmora.

"Direkcija nije zaprimila odgovor Ministarstva pravde BiH na dostavljeni akt", rekli su "Nezavisnim" u Direkciji za evropske integracije (DEI) BiH, odakle su prije nekoliko dana od Ministarstva pravde BiH tražili tumačenje kako da evidentiraju odsustvo na dan 9. januara.

Podsjećanja radi, pojedine institucije na nivou BiH Srbima koji su praznovali 9. januar kao Dan Republike Srpske ne žele da ga evidentiraju kao državni praznik i od svih zaposlenih tražili su da u šiht listu pišu dan godišnjeg odmora ili vjerski praznik.

"Plate za januar su isplaćene i od institucije do institucije zavisi kako je evidentirala taj dan i da li je zaposlenima koji 9. januara nisu bili na poslu odsustvo plaćeno ili neplaćeno ili im je pak na kraju odbijen jedan dan od godišnjeg odmora. Sramota je to što se radi, što nadležne institucije ćute i što jasno i glasno ne kažu da li imamo pravo na slobodan dan ili ne i da sve institucije na nivou BiH uniformisano djeluju i primjenjuju zakon, a ne jedni ovako, drugi onako", ispričao je izvor "Nezavisnih".

Isti izvor navodi da je u principu od rukovodioca institucije zavisilo kako će se evidentirati 9. januar te da su jedni najnormalnije to tretirali kao državni praznik, drugi su se pozivali na odluku Ustavnog suda BiH koji je zakon kojim se praznuje taj dan proglasio neustavnim.

U Ministarstvu pravde Bosne i Hercegovine nisu željeli odgovoriti na konkretno postavljena pitanja u vezi sa proslavom Dana Republike Srpske, odnosno da li su dali tumačenje i kako su protumačili Odluku o načinu i postupku ostvarivanja prava na naknadu za prekovremeni rad, rad u neradne dane, noćni rad i rad u dane državnih praznika u institucijama BiH.

S ozbirom na to da ne postoji zakon o državnim praznicima, upravo je ovom odlukom regulisano da se državnim praznicima smatraju praznici utvrđeni entitetskim zakonom prema mjestu prebivališta zaposlenog.

"Od nas je traženo da u šiht listu gdje su Srbi koji nisu bili na poslu 9. januara pisali državni praznik pišemo dan godišnjeg odmora. Neki su pristali, a neki nisu. Šta će na kraju biti, pojma nemam", ispričao je jedan od zaposlenih u Ministarstvu spoljnih poslova BiH.

Nikola Špirić, prvi zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda BiH, nedavno je pozvao Srbe da tuže one koji im zabranjuju proslavu 9. januara.

"Mislim da niko nema pravo izvan zakona da bilo kome zabranjuje da praznuje ili da mu za to naplaćuje penale odbijanjem od plate", rekao je nedavno Špirić.

Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )