Foto: IOK

Ruski olimpijci koji su učestvovali na skupu podrške predsedniku Vladimiru Putinu suočavaju se sa kritikama i discpilinskim postupcima.

Osvajači medalja u kros-kantri skijanju, gimnastici, umetničkom klizanju i plivanju okupili su se na sceni u petak na stadionu Lužnjiki kao dio koncerta i zabavnog programa uoči Putinovog govora.

Olimpijski plivački šampion Jevgenij Rilov je pod istragom jer je prisustvovao događaju, navela je Međunarodna plivačka federacija (Fina).

"Fina je duboko razočarana izveštajima u vezi pojavljivanja Jevgenija Rilova na stadionu Lužnjiki tokom skupa u petak. Istražujemo to", navodi se u saopštenju.
 
Rilov je zbog učešća na skupu podrške ostao bez sponzorskog ugovora sa proizvođačem sportske opreme Spido.
 
"Posle njegovog prisustva na stadionu Lužnjiki u Moskvi za vikend, Spido potvrđuje da je odmah raskinuo sponzorski ugovor sa Jevgenijem Rilovim. Najsnažnije osuđujemo rat u Ukrajini i solidarni smo sa ukrajinskim narodom, našim sportistima i saigračima pogođenim sukobom", navodi se.
 
Kompanija Spido dodala je da će novac od preostalog ugovora sa ruskim plivačem pokloniti Agenciji Ujedinjenih nacija za izbjeglice, UNHCR.
 
Većina sportista, uključujući i Rilova, nosili su u petak jakne na kojima je bilo napisano slovo "z", simbol podrške ruskim vojnicima, koji tim slovom obelježavaju oklopna vozila u ratu u Ukrajini.
 
Osim Rilova, od ostalih olimpijaca na skupu su bili klizači Viktorija Sinicina, Nikita Kacapalov, Jevgenija Tarasova i Vladimir Morozov, kros-kantri skijaš Aleksandar Bolšunov i gimnastičarke bliznakinje Dina i Arina Averina.
 
Otkako je počela ruska vojna intervencija u Ukrajini, hiljade ruskih i bjeloruskih sportista isključeni su iz takmičenja, a tamo gde im je dozvoljeno učešće, moraju da nastupaju bez državnih simbola i pod nazivom neutralni sportisti.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )