Foto: srpskainfo.com

Siniša Milić, komandant Kriznog štaba i gradonačelnik Brčkog rekao je danas da je virusom korona zaražena još jedan osoba, što je sa ranije potvrđena dva slučaja, ukupno tri oboljele osobe.

-Radi se o ženskoj osobi koja je sa mjestom prebivališta u Špionici, opština Srebrenik. Zahvaljujući Policiji Brčko distrikta identifikovano je 27 osoba koje su bile u kontaktu sa navedenom osobom i kojima su izdate mjere izolacije od strane Inspektorata. Situacija i po pitanju ovog žarišta je pod kontrolom što je najvažnije radi se epidemiološka obrada svih ovih kontakata – rekao je Milić na konferenciji  za novinare i istakao da se novooboljela osoba nalazi u posebnom odjeljenju bolnice u Brčkom.


Akif Pezerović, šef Odjeljenja za zdravstvo rekao je da se u izolaciji do sada  našlo 1.094 osoba, od čega su 52 izašlo iz izolacije, a 1.042 osobe još uvijek su pod zdravstvenim nadzorom.


Do sada su testirane ukupno 42 osobena virus korona, od čega su tri pozitivne, 24 negativna, a 15 nalaza se čeka. Pezerović je najavio  angažovanje specijaliste infektologa sa UKC Tuzla koji će biti na raspolaganju brčanskom zdravstvu u borbi protiv virusa korona i rekao da će učiniti sve da angažuju i jednog epidemiologa.

Gradonačelnik Milić je pojasnio da Krizni štab radi na identifikovanju što šireg obuhvata osoba za koje se sumnja da mogu na neki način biti zaraženi ili su bili u kontaktu sa osobama koje su bile u kontaktu sa onima za koje je potvrđeno da su zaraženi virusom korona. Dodao je da se nada skoroj nabavci aparata za brzo testiranje.


– Nadamo se da bi u narednih dan ili dva aparat za brzo testiranje mogao da bude dostupan jer je riječ o hitnoj nabavci i onda ćemo moći da radimo pojačano testiranje osoba – istakao je Milić.


Građanima kojima ističe period izolacije poručio je da i dalje ostanu kod kuća i najavio da će sutra Štab za zaštitu i spasavanje donijeti nove mjere i preporuke vezano za dužinu trajanja izolacije, navodeći da bi ona mogla biti produžena sa 14 na 21 ili 28 dana. Ponovio je i poruku poslodavcima koji budu otpuštali radnike da neće moći računati na pomoć Vlade Brčko distrikta.

Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )