Foto: srpska info

Društvene mreže su tokom pandemije ljudima pružile neophodnu povezanost, posebno mladima. Istraživanje kompanije Kasperski pokazalo je da je više od polovine (53 odsto) korisnika mreža širom svijeta više koristilo te aplikacije tokom lokalnih i nacionalnih karantina nego prije pandemije.

Svakog dana širom svijeta, korisnici provode u proseku 1,8 sati na “Fejsbuku”, a 11 odsto njih čak četiri do šest sati dnevno. Na “TikToku” globalni prosjek iznosi 1,9 sati dnevno, iako se taj broj povećava na 2,3 sata za osobe između 18 i 34 godine. Alarmantno je to što četiri odsto korisnika “TikToka” provodi sedam do osam sati svakog dana na toj aplikaciji! Za “Instagram” globalni prosek iznosi 1,6 sati.

Kada opisuju kako se osećaju dok su aktivni na mrežama, više od polovine (56 odsto) korisnika kaže – “zabavljeno”, a više od trećine (36 odsto) – “povezano”. Zato će 41 odsto korisnika reći da su društvene mreže “pozitivne” za društvo i politiku, što je dvostruko veći broj od onih koji ih opisuju kao “negativne” (19 odsto).
 
Korisnici su svesni tamne strane socijalnih mreža i toga da sve vrijeme ostavljaju informacije o sebi koje će mreže koristiti kako bi pomogle brendovima da ih efikasnije targetiraju reklamama. Takođe se potencijalno izlažu opasnosti da neko iskoristi njihove lične podatke, bilo radi “trolovanja” ili za krađu identiteta.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )