Foto: srpskainfo.com

Do marta 2022. godine bi u Evropi i nekim dijelovima Azije od kovid-19 moglo da umre još 700.000 ljudi, upozorila je danas Svjetska zdravstvena organizacija (SZO).

Broj umrlih već je premašio brojku od 1,5 miliona u 53 zemlje koje SZO naziva evropskim regionom.
 
Evropa se suočava sa porastom broja novih kovid slučajeva, što je navelo Austriju da ponovo uvede karantin, a druge države da razmotre nove mjere.
 
Brojne zemlje – uključujući Francusku, Njemačku i Grčku – uskoro bi mogle da uvedu intenzivniju kampanju za vakcinaciju, iako se u nekoliko država žestoko protestuje protiv novih mjera, a u Holandiji je tokom prethodnih nekoliko dana bilo i uličnih nereda zbog ponovnog uvođenja delimičnog lokdauna, prenosi BBC.
 
Istovremeno, SZO upozorava na “visok ili ekstremni pritisak” kojem će do marta 2022. godine biti izložena odjeljenja intenzivne njege u 49 zemalja i poručuje da je kovid-19 glavni uzrok smrti u Evropi.
 
– Na osnovu trenutnih trendova se mosže predvidjeti da će kumulativni broj prijavljenih smrtnih slučajeva premašiti brojku od 2,2 miliona do proljeća sljedeće godine – saopšteno je juče iz SZO.
 
Broj potvrđenih smrtnih slučajeva povezanih sa korona virusom nedavno se udvostručio na skoro 4.200 dnevno, a samo je u Rusiji dnevni broj smrtnih slučajeva nedavno premašio 1.200, ističe se u saopštenju SZO i podsjeća da su veliki broj nevakcinisanih i prevalencija delta varijante u nekim zemljama bili ključni faktori za porast broja novozaraženih i brže širenje korona virusa u Evropi.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )