Foto: nova rs

Kalendarski , zima još uvijek traje a vremenske prilike podsjećaju nas da je pravo vrijeme da se na našoj trpezi nađe ovo tipično zimsko jelo. Pri kraju su zalihe kupusa onih koji ga sami kiselili, a sve je teže nabaviti dobar kupus koji se nije prekiselio. Zato ne oklijevajte. Vrijeme curi - poslednji je trenutak za podvarak sa carskim rebrima. Nema sumnje da je izbor mesa – dimljenih carskih rebara za podvarak najbolji. Ukoliko želite, umjesto rebara u podvarak možete dodati piletinu, svinjski vrat ili lijepe svježe ili prodimljene kobasice.

Sastojci

1 glavica kiselog kupusa do oko 2 kg

1 kg dimljenih carskih (“špic”) rebara

2 glavice crnog luka

3-4 čena bijelog luka

2 kašike slatke aleve paprike

3-4 lista lovora

4-5 kašika masti

10-ak zrna bibera

Priprema

Korak 1: Carska ili , kako ih mnogi zovu “špic rebra” oprati i isjeći. Neka veličina pojedinačnih komada bude prilagođena potrebnoj količini mesa za jednu osobu (porciju).

Korak 2: U većoj šerpi na 2 kašike masti propržiti isjeckan crni luk, dodati isječena rebra i naliti vodu koja neće preći iznad polovine mesa. Poklopiti šerpu i kuvati (dinstati) rebarca 20-ak minuta na srednjoj temparaturi. Na kraju, sve skloniti sa vatre, izdinstano meso izvaditi, s tim što saft i masnoća ostaju u šerpi.

Korak 3: Glavicu kupusa oprati, a ukoliko je prekiseo u nekoliko voda. Izrezati ga na šire “rezance”, i dodati alevu papriku, lovor, isjeckan bijeli luk, biber u zrnu, 2 dl tople vode i 1 kašiku masti. Kupus prebaciti u šerpu u kojoj su se kuvala rebra i uz miješanje varjačom dinstati ga na srednje jakoj vatri (oko 30 minuta) sve dok kupus ne omekša.

Korak 4: Ovako izdinstan kupus staviti u tepsiju, još bolje u zemljani sud ako imate, pa carska rebra “potopiti”- ušuškati u kupus. Peći u zagrijanoj rerni na 170 C oko 1,5 sat. Pravi podvarak ne smije da bude vodnjikav i zato kupus u rerni mora da uvri i izgubi svu tekućinu (podrazumijeva se da treba voditi računa da ne ostane prerano bez tekućine pa zbog toga zagori).

Savjet: 20-ak minuta pred kraj pečenja pomiješati sa kupusom 2 kašike pirinča koji pokupi višak tečnosti

Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )