Foto: Astronomsko društvo Polaris Tuzla

Aurora borealis, odnosno polarna svjetlost, večeras je ukrasila nebo, a mogla se vidjeti i s dijelova Balkana. Stanovnici su bili oduševljeni ovim rijetkim prirodnim fenomenom.

Astronomsko društvo Polaris iz Tuzle objavilo je nekoliko fotografija koje su snimljene u periodu od 20:30 do 21:20. Osim toga, građani Žepča su također imali priliku uživati u posmatranju aurore borealis. Ona nije bila vidljiva iz Sarajeva.

Polarna svjetlost je fenomen koji se formira u visokim slojevima Zemljine atmosfere u nekoliko oblika. Najčešće je vidljiva u polarnim krajevima, a što je udaljenost od magnetskih polova veća, to se ona pojavljuje rjeđe.

Snažne solarne oluje ljudi svjedoče večeras mogu poremetiti i radio komunikacije na Zemlji, oštetiti satelite pa čak pokvariti i sisteme napajanja.

Kada je riječ o boji, ukoliko se promatra iz područja koja su bliže polovima Zemlje, polarna svjetlost je uglavnom žute i zelene boje. Na manjim geografskim širinama polarna svjetlost je češće crvene boje, što je slučaj i u Bosni i Hercegovini.

Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )