Foto: nezavisne.com

Pojam autonomnog upravljanja najčešće vežemo uz Teslu i njegov sistem koji se već godinama ugrađuje u njegove automobile.

Još donedavno Ilon Mask se smijao na pojam kineskih automobila, a sad je pitanje dana kad će BYD preteći Teslu kao najveći proizvođač električnih automobila na svijetu.
 
Slično se događa i kad je autonomno upravljanje u pitanju, i to ne kod vodećih kineskih proizvođača, već kod Xiaomija, trećeg najvećeg proizvođača mobilnih telefona u svijetu.
 
Tri godine su prošle otkako je Xiaomi najavio ulazak u svijet električnih automobila, a vjeruje se kako će u narednih 15 do 20 godina biti jedan od pet najvećih proizvođača u svijetu. Stigao je SU7 koji nudi brojne napredne sisteme, a sada je i promotivni video otkrio jedan zanimljiv detalj.
 
Video prikazuje Xiaomi SU7 koji se približava višekatnoj javnoj garaži. Vozač staje na rampi, aktivira sistem autonomnog upravljanja i izlazi iz vozila. Automobil nastavlja samostalno, a u jednom trenutku nalijeće na Audi A7. Izbjegava udarac, sklanja se i potom nastavlja do slobodnog parkirnog mjesta i parkira vožnjom unazad.
 
Video ne otkriva radi li se o specijalno opremljenoj garaži koja je prilagođena za primjenu ovakvih sistema ili se radi o tome da je ovaj primjerak dobio obogaćeni softver s kompletnom mapom garaže. Ako je pak cijeli manevar odrađen bez posebnih priprema na vozilu, onda se sasvim sigurno radi o jednoj od najimpresivnijih demonstracija ovakvih sistema.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )