Foto: Telegram

Visoki ukrajinski zvaničnici tvrde da ruski predsjednik Vladimir Putin sprema novu veliku ofanzivu za početak naredne godine, prenosi Gardijan.


Facebook je smanjio distribuciju vijesti na vašim početnim stranama!

Za nesmetano praćenje vijesti i ostalog sadržaja, dodajte cafe.ba besplatnu aplikaciju ! Klikom OVDJE !


U intervjuu za britanski list, ukrajinski ministar odbrane Aleksij Reznikov rekao je da se, iako je Ukrajina trenutno u stanju da se uspješno odbrani od ruskih raketnih napada usmerenih na vitalnu infrastrukturu, pojavljuju dokazi da Kremlj priprema novu ofanzivu širih razmjera.

Reznikove izjave ponovile su slične tvrdnje ukrajinskih zvaničnika date Ekonomistu ove nedjelje, uključujuci ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, načelnika oružanih snaga generala Valerija Zalužnjeg i načelnika kopnenih snaga general-pukovnika Aleksandra Sirskog, navodi Gardijan.

Čini se da su ovi komentari dio širih, koordinisanih napora, da se upozore zapadni saveznici i istakne stalna prijetnja koju Rusija predstavlja Ukrajini, a dok je Reznikov sugerisao da bi nova ofanziva mogla da se desi do februara, drugi visoki zvaničnici vjeruju da bi to moglo da bude već u januaru, prenosi britanski list.

Međutim, Kijev, navodno, ima još jedan strah, a to je da se otvori beloruski front, odnosno da iz Belorusije usledi napad na Ukrajinu, što bi značilo da može doći do prodora ka jugu. Umiruje ih šef ukrajinske vojne obaveštajne službe Kiril Budanov koji, kao i Amerikanci, kaže da ne vidi pripremu vojske sa druge strane granice.
 
U komentaru na rusku djelimičnu mobilizaciju od oko 300.000 vojnika, Reznikov je sugerisao da je polovina, najčešće nakon minimalne obuke, iskorišcena za pojačanje snaga nakon niza neuspjeha na bojnom polju, dok se ostatak temeljnije priprema za buduće ofanzive. "Drugi dio mobilisanih, otprilike 150.000, počeo je svoje kurseve obuke u različitim kampovima, rekao je Reznikov.
 
On je naveo da očekuje da će Rusija nastaviti da regrutuje svoje građane nakon djelimične mobilizacije u oktobru, opisujući taktiku ruskih komandanata kao mašinu za mljevenje mesa kojom se što više ljudstva uključuje u borbe u nadi da će se tako nadvladati manjak ukrajinske sile. Kremlj pokušava da pronađe nova rješenja kako bi došao do pobjede, rekao je Reznikov.
 
U časopisu Ekonomist, general Zalužnji je dao slično upozorenje, odbacujući neke zapadne tvrdnje da je Putinova mobilizacija uglavnom bila neuspešna, a zamenica ukrajinskog ministra odbrane Hana Maliar upozorila je da ne treba dozvoliti likovanje nakon nedavnih ruskih vojnih poraza.
 
Mi i svijet ne treba da se opuštamo, jer je krajnji cilj Ruske Federacije da osvoji cijelu Ukrajinu, a onda može da nastavi dalje, rekla je Malijar.
 
Ukrajina je takođe apelovala za pomoć u novim sistemima naoružanja, uključujuci bolju protivvazdušnu odbranu, iako se čini da je pojačala gađanje baza u Rusiji, uključujući i napade bespilotnim letjelicama, a ove udare Reznikov nije želeo da komentariše, navodi Gardijan.
 
 
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )