Foto: SHUTTERSTOCK

Više javno tužilaštvo u Beogradu istražuje i odgovornost streljane u kojoj su vježbali gađanje V. K. (48) i njegov 13-godišnji sin koji je 3. maja u OŠ “Vladislav Ribnikar” lišilo života radnika obezbjeđenja i osmoro učenika, a ranio nastavnicu škole i šestoro učenika, od kojih je jedan u međuvremenu preminuo.

U tužilaštvu je Blicu potvrđeno da je VJT u Beogradu formiralo poseban predmet u cilju utvrđivanja svih okolnosti u vezi sa radom i postupanjem Streljačkog kluba “Partizan” i dalo nalog policiji da prikupi potrebna obavještenja.
 
Kako saznaje Blic, utvrđuje se da li su nekim internim aktom propisani uslovi korišćenja usluga ovog streljačkog kluba, da li je dozvoljen ili zabranjen pristup maloletnim licima i djeci i drugo.
 
Zatraženo je i da se utvrdi da li je V. K. jedan od korisnika Streljačkog kluba “Partizan”, da li su on i njegov sin obučeni za rukovanje vatrenim oružjem, da li je V. K. donosio svoje vatreno oružje za gađanje i koje, kao i da li je to oružje koristio i njegov sin u streljani.

Potrebno je da se utvrdi i koliko su puta V. K. i njegov sin koristili usluge streljane, da li je pomenuti dečak dolazio sam ili u pratnji roditelja, da li su se oni bavili streljačkim sportom, te da li su imali obavezu dostavljanja lekarskog uverenja za korišćenje usluga streljane rekreativno ili u vidu sporta.
 
Takođe, potrebno je da se utvrdi da li je Streljački klub “Partizan” dio Streljačkog saveza Srbije i ukoliko jeste, onda da se predstavnik Saveza izjasni o svim okolnostima koje su mu poznate u vezi sa radom ovog streljačkog kluba tako i o radu streljačkih klubova na teritoriji Republike Srbije.
 
Savez treba da se izjasni i da li posjeduje akte kojima se klubovima i članovima Saveza utvrđuju posebne obaveze i ograničenja u postupanju u okviru rada i pružanja usluga. Zatraženo je, pored ostalog, da se utvrdi za koju vrstu, marku, model, kalibar i fabrički broj vatrenog oružja je V. K. dato odobrenje nadležnog organa, po kom utvrđenom opravdanom mu je dato odobrenje.
 
Provjerava se i koja je zdravstvena ustanova izdala V. K. uverenje o zdravstvenoj sposobnosti za nabavljanje i držanje oružja, da li postoji obaveza za obnavljanjem tog odobrenja, kao i na koji je način nadležni organ ocijenio ispunjenost svih uslova predviđenih Zakonom o oružju i municiji kada je donio odobrenje za nabavljanje i držanje vatrenog oružja.
 
U Višem javnom tužilaštvu u Beogradu već se vodi istraga protiv V. K, piše Blic.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )