Foto: Nezavisne

U operativnoj akciji SIPA-e "Derbi 2" uhapšen policajac iz Gruda zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo "Odavanje službene tajne" u vezi s krivičnim djelom "Zloupotreba položaja ili ovlasti".

U pretresima je izuzeta dokumentacija iz Policijske uprave Grude te iz Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zapadnohercegovačkog kantona.
 
Službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) provodili su posebnu istražnu radnju – Tajno praćenje i tehničko snimanje osoba, transportnih sredstava i predmeta po naredbi Suda BiH nad osumnjičenim iz Gruda 5. 5. 2020. godine.
 
Osumnjičeni je primijetio da ga automobil prati te pitao policijskog službenika PU Grude da mu provjeri o čijem se vozilu radi, piše Avaz.
 
Izvršio provjere u bazi registarskih oznaka Policijski službenik je zatim izvršio provjere u bazi registarskih oznaka IDDEEA i utvrdio da se radi o službenom vozilu SIPA-e, nakon čega je tu informaciju rekao osumnjičenim.
 
"Budući da je ta informacija službena tajna, cijela akcija je propala, te su ugroženi životi i sigurnost službenika Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA)", izjavio je za portal Jabuka.tv kantonalni tužilac Josip Aničić.
 
Uhapšeni pripadnik PU Grude prebačen je u prostorije SIPA-e radi kriminalističke obrade i ispitivanja u svojstvu osumnjičenog.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )