Foto: Nezavisne novine

Policajci širom BiH spremaju se za dežurstva u izbornom danu, a u pripravnosti su i tužioci.

Iz MUP-a Srpske saopštili su da će na dan izbora biti dežurni timovi tužilaca i policajaca kako bi mogli da reaguju na bilo koju prijavu koja se tiče krivičnih djela te da izađu na teren i rade uviđaje.

"Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske obezbijedilo je da dosadašnji predizborni period za lokalne izbore u Srpskoj protekne u mirnoj i demokratskoj atmosferi, bez većih incidenata. Policajci su uspješno obezbijedili 297 javnih skupova u predizbornoj kampanji, od čega 100 na otvorenom, a 197 u zatvorenom prostoru, a policija je postupila po svakoj prijavi i saznanju da bi neko mogao da ugrozi bilo šta u ovom periodu, zaključeno je na stručnom kolegiju ministra Siniše Karana u Banjaluci", naveli su iz MUP-a Srpske.

Karan je pozvao građane da svaku neregularnost, nuđenje novca, upućivanje prijetnji da neko glasa za nekoga ili ne glasa prijave policiji.

Kako dodaju iz MUP-a, na stručnom kolegiju kojem su prisustvovali direktor policije Siniša Kostrešević i načelnici operativinih uprava analizirane su sve realizovane, ali i planirane aktivnosti Štaba MUP-a za bezbjednost "Izbori 2024". 

"Ponovljena je opredijeljenost MUP-a Srpske da u saradnji sa tužilaštvima u Republici Srpskoj preduzmu sve potrebne mjere i radnje kako bi spriječili i sankcionisali one koji krše zakon u izbornom procesu za lokalne izbore koji se održaju 6. oktobra", istakli su iz MUP-a Srpske.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona (MUP TK) saopštilo je da su njihova Uprava policije i Kantonalno tužilaštvo TK sačinili operativni plan za djelovanje prije, tokom i nakon održavanja izbora.

"Operativnim planom predviđene su dežurne službe tužilaca i policajaca, koji će postupati po prijavama i određenim indicijama o eventualnim zloupotrebama, kako bi se prevenirala i spriječila krivična djela, ali i efikasno procesuirali počinioci", rekli su iz MUP-a Tuzlanskog kantona.

Takođe, kako dodaju, uspostavljena je saradnja i sa drugim policijskim agencijama i tužilaštvima, kao i Centralnom izbornom komisijom (CIK) BiH.

"Na terenu u svim izbornim jedinicama i svim biračkim mjestima, u skladu sa Izbornim zakonom BiH, na određenoj distanci, biće prisutni policajci, kako bi se osigurala bezbjednost izbornog procesa", naveli su iz MUP-a TK.

Uprava policije MUP-a TK i Kantonalno tužilaštvo TK pozivaju građane da nadležnim policijskim stanicama, lično ili pozivom na broj 122, kao i dežurnom kantonalnom tužiocu, prijave sve sumnje u zloupotrebe, nepravilnosti i nezakonitosti.

MUP Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) saopštio je da je policijski komesar Uprave policije Admir Gazić održao radni sastanak sa načelnicima policijskih uprava, a kao jedina tačka dnevnog reda našla se realizacija aktivnosti povodom lokalnih izbora.

Kako su dodali iz MUP-a ZDK, u planovima rada su detaljno razrađene sve aktivnosti policajaca od momenta preuzimanja obezbjeđenja glasačkih mjesta, toka glasanja, zatvaranja glasačkih mjesta i pratnje glasačkog materijala do odredišta.

Gazić je naglasio da se obezbjeđenju lokalnih izbora mora pristupiti krajnje ozbiljno i profesionalno te naredio angažovanje svih raspoloživih ljudskih i materijalno-tehničkih resursa.

Rampa za  teretnjake

Siniša Karan, ministar unutrašnjih poslova Srpske, povodom lokalnih izbora, naredio je dvadesetčetvoročasovnu zabranu saobraćaja za teretna vozila ukupne mase preko 3,5 tona na području Srpske, a koja počinje 6. oktobra od šest časova.

Donio je i naredbu o zabrani prevoza eksplozivnih materija u drumskom saobraćaju na području Srpske, od ponoći 6. oktobra, do šest časova 7. oktobra, pišu Nezavisne.

Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )