Foto: NSW POLICE

AUSTRALSKA policija je identifikovala serijskog silovatelja koji je terorizirao stanovnike Sydneyja gotovo tri desetljeća. Iz policije su saopštili da sumnjiče Keitha Simmsa da je napao 31 ženu između 1985. i 2001., što znači da je počinitelj identifikovan gotovo 40 godina nakon prvog napada. Silovatelj je bio poznat pod nadimcima "zvijer iz Bondija" i "silovatelj u trenerci".


Facebook je smanjio distribuciju vijesti na vašim početnim stranama!

Za nesmetano praćenje vijesti i ostalog sadržaja, dodajte cafe.ba besplatnu aplikaciju ! Klikom OVDJE !

Simms je ulazio u domove žrtava ili ih napadao dok su trčale. Istražitelji su dugo mislili da napadi nisu povezani, nego da iza njih stoji nekoliko različitih muškaraca. Međutim, zahvaljujući novoj DNK tehnologiji, istražitelji su sada sve napade povezali sa Simmsom, koji je preminuo u februaru u dobi od 66 godina, piše BBC.
 
Simms je prvo silovanje počinio 1985. u primorskom predgrađu Clovelly, dok se njegov posljednji napad dogodio na obližnjem groblju 2001. Svaki od incidenata se posebno istraživao, te ih je policija počela povezivati tek tokom 2000-ih. DNK je u 12 slučajeva bio isti, dok se 19 ostalih napada poklapalo s načinom djelovanja napadača.


Porodica počinitelja šokirana

Žrtve, žene u dobi između 14 i 55 godina, su dale sličan opis napadača. Na temelju njihovih opisa, policija je tražila počinitelja visokog od 160 do 180 cm, tamne puti, smeđih očiju i širokog nosa. Simms je tokom napada imao pokriveno lice i nosio ležernu odjeću, poput trenerki, majica s kapuljačom ili fudbalski šorc. Žrtvama je prijetio nožem ili ih uvjeravao da ima nož kod sebe.
 
Istražitelji su 2019. suzili krug osumnjičenika na 324 osobe, dok je u septembru ove godine utvrđeno da se uzorak uzet od Simmsa podudara s onim uzorcima pronađenim kod žrtava. Lokalni mediji navodi da su obitelj i prijatelji opisali Simmsa kao voljenog oca, djeda i člana zajednice.
 
"Sreli smo se s njegovom ženom i bila je apsolutno šokirana. Nije mogla vjerovati da je čovjek kojeg je poznavala mogao učiniti takve stvari", rekao je detektiv Shelley Johns. Istražitelji su kontaktirali žrtve kako bi ih obavijestili da je njihov napadač identifikovan, ali i da zbog njegove smrti ne mogu poduzeti daljnje pravne radnje.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )