Foto: Generator Midjourney/NEWS.ru

Sljedeća sedmica će početi potpunim pomračenjem Sunca, koje obećava da će biti jedno od najspektakularnijih u posljednjih nekoliko godina. Šta se zna o tome, da li će pomračenje biti vidljivo u regionu, kako će to pomoći naučnicima, šta ne treba činiti, šta kažu astrolozi?

 
 
Šta se zna o pomračenju Sunca 8. aprila

Potpuno pomračenje Sunca 2024. će početi iznad pustog istočnog Tihog okeana. Pomračenje će dostići svoju potpunu fazu u 20:38 po vremenu našeg regiona. Mjesečeva sjena će se kretati prema sjeveroistoku i dijagonalno prelaziti preko Meksika i Sjedinjenih Država – prolazeći kroz države Teksas, Arkanzas, Missouri, Indiana – a zatim će se „kotrljati“ duž istočne obale Kanade. Sjena će nestati iznad sjevernog Atlantika.

Ukupno trajanje maksimalne faze pomračenja bit će 268 sekundi - skoro dva minuta duže od pomračenja nad Sjedinjenim Državama 2017. godine. To je zbog činjenice da se u aprilu 2024. Mjesec nalazi u tački svoje orbite relativno blizu Zemlje, zbog čega se čini posebno velikim.
 
Potpuno pomračenje će biti vidljivo za skoro 32 miliona ljudi i obuhvatiće čitave Sjedinjene Države u ovom ili onom stepenu.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )