Foto: InfoBijeljina

Cijene životnih namirnica i medicinske opreme u Republici Srpskoj biće ograničen na nivo od 5. marta ove godine, kada se pojavio prvi slučaj zaraženog od virusa korona u RS, odnosno BiH

Cijene životnih namirnica i medicinske opreme u Republici Srpskoj biće ograničen na nivo od 5. marta ove godine, kada se pojavio prvi slučaj zaraženog od virusa korona u RS, odnosno BiH.


Poručio je ovo danas premijer RS Radovan Višković, nakon sastanka sa predstavnicima bankarskog sektora u RS, kojem je prisustvovao i srpski član Predsedništva BiH Milorad dodik.


Nakon sastanka je rečeno da je bankarski sektor u RS stabilan i likvidan i spreman da skupa sa Vladom RS učini sve da se sačuva privredni potencijal, te ublaže posledice korona virusa na privredne subjekte, ali i građane.


Dodik je poručio i da će se danas na telefonskoj sjednici Narodne skupštine RS uraditi zakonske izmjene sa ciljem pooštravanja kazni za neodogovrne koji ne poštuju mjere protiv širenja virusa korona. Precizirao je da će se novčane kazne od nekoliko stotina maraka povećati na oko 10.000 KM.


Član Predsedništva BiH Milorad Dodik poručio je i da će na današnjoj sjednici Predsedništva BiH predložiti smanjenje stope za obavezne rezerve za pola, odnosno na pet odsto.


Dodik je ocijenio da bi se time oslobodilo oko 2,5 milijardi KM.


Poručio je i da na granici BiH neće biti angažovanja vojske, nego samo sredstava.


- Radi se samo o angažovanju šatora za karantin, ne angažovanju vojske, oni će biti angažovani samo da podignu te šatore. Nema angažovanja vojske nego samo sredstava, šatora i kreveta... – istakao je Dodik.


Premijer Višković je danas kazao da je važno poslati poruku o stabilnosti bankarskog sektora u RS koji ima dovoljne rezerve i potencijal da u svakom momentu reaguje i pomogne i budžetu RS i institucijama, da bi se mogle redovno izmirivati obaveze i da ne dođe u pitanje tekuća likvidnost.


- Poslovne banke sa sjedištem u RS će a Agencijom za bankarstvo RS u narednim satima i danima, možda već danas, sjesti i kreirati konkretne mjere za privredne subjekte ali i za građane – kazao je Višković.

Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )