Foto: RTS/PROMO

Prvi srpski film o Jasenovcu ima, u ogromnoj većini, vrlo dobre kritike u američkim filmskim časopisima i na portalima, mada se u nekim regionalnim medijima pokušava stvoriti utisak da je ostvarenje loše primljeno.

Pri tome, citiraju se samo dvije negativne kritike u političkim procjenama filma od desetina recenzija “Dare iz Jasenovca”.

Uostalom, odavno nije zabilježeno da je neki srpski ili film iz regiona imao tako jakog distributera kao što “Dara iz Jasenovca” ima američki “Studio 101”.

Filmu su veoma naklonjeni komentari u nizu specijalizovanih časopisa i portala kao što su: “Dedlajn”, “Laud end klir”, “Big epl”, “Borovig tejp”, “Bjutful balad”, “Krekstrims”,”Riling rivjus” i “Film trit”.

Čak i kritičar “Varajetija” ne spori vhunsku produkciju i zanatski kvalitet filma, već mu smeta njegov kontekst.

“Boroving tejp” je najnoviji primjer pohvala filmu – uz intervju sa režiserom Predragom Antonijevićem i pohvala na račun male Biljane Čekić kao Dare, portal ističe da se ovaj film mora pogledati i zbog istorijskog značaja i edukativne uloge ovog ostvarenja.

Nema sumnje da je Antonijević snimio lijep film koji je, prema mnogim standardima, uspješan”, navodi se u svom osvrtu autor na portalu “Dajari of spektator”.

“Ekstremno dobro urađeno”, ističe se u komentaru na portalu “Laud end klir” u kojem autor priznaje da je to, doslovno, “najtužniji film koji je ikada pogledao”.

“Big epl” ocjenjuje da film upozorava na opasnosti od ultranacionalizma /što je sasvim suprotno od ocjena “Varajetija” da izaziva antihrvatska i antikatolička osjećanja i odaje poznanje glumcima naturščicima za sjajne uloge.

“Riling rivjus” je posebno oduševljen fotografijom filma za koju je zaslužan Miloš Kodemo i bavi se brutalnim načinima ubijanja koje su u Jasenovcu koristile ustaše.

Velika afirmativna kritika objavljena je u “Dedlajnu”, jednom od najpoznatijih filmskih portala, gdje autor En Smit odaje priznanje glumcima, režiseru, te produkciji filma i posebno naglašava lik Dare, koju sa velikom dozom digniteta igra Biljana Čekić.

Portal “Film trit” odaje priznanje ovom ostvarenju kao “humanoj drami” i naziva ga edukativnim za balkanski konflikt.

“Dara iz Jasenovca”, smatra autor ove kritike, upozorava zemlje regiona na moguće opasnosti ukoliko ne smire i ne shvate ozbiljno svoje međusobne animozitete.

“Avards dejli” karakteriše “Daru iz Jasenovca” na sljedeći način: “To je portret ljudske prirode kada poludi”.

“Teška je za gledanje, ali je još teže odbaciti ovu dramu iz Drugog svjetskog rata”, piše Tod Jorgenson u “Sinemalogu”.

Ove ocjene velike većine filmskih sajtova na praktično samom početku bioskopskog života “Dare iz Jasenovca” ukazuju na kvalitet ovog ostvarenja i pokazuju da je negativna atmosfera koja se stvara oko njega, uglavnom, političke prirode i da nema mnogo veze sa samom radnjom filma ili utiskom koji, u umjetničkom smislu, on ostavlja na gledaoce.

“Dara iz Jasenovca”, čiji je stručni konsultant Majkl Berenebaum, jedan od najvećih stručnjaka za Holokaust, trebala bi biti dostupna za gledaoce u Srbiji i regionu u aprilu, mada je autor najavio da bi termin mogao biti pomjeren tako da film bude dostupan domaćoj publici i ranije.

 

Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )