Foto: Avaz

Grupa djelovala na području BiH, Republike Crne Gore, Republike Srbije i zemalja EU.

Sud Bosne i Hercegovine je 23.3.2023. potvrdio optužnicu Tužilaštva BiH od 10.3.2023. godine kojom se optuženi Milan Matković tereti za počinjenje krivičnog djela organizirani kriminal iz člana 250. stav 3. KZBiH, u vezi s krivičnim djelom neovlašteni promet opojnim drogama iz člana 195., pranje novca iz člana 209., krivotvorenje isprave iz člana 373., pripremanje krivičnog djela iz člana 339. KZFBiH i ubistvo iz člana 166. KZFBiH.
 
Organizirao grupu
U optužnici se, između ostalog, navodi da je optuženi Milan Matković u periodu od polovine 2020. godine do kraja 2021. godine, organizirao grupu za organizirani kriminal koja je formirana radi činjenja krivičnih djela propisanih krivičnim zakonima u Bosni i Hercegovini s ciljem stjecanja protupravne imovinske koristi, koja je djelovala na području BiH, Republike Crne Gore, Republike Srbije i zemalja EU.
 
U međusobnom dogovoru s ostalim pripadnicima, donosio odluke o djelovanju grupe, odluke o izvršenju krivičnih djela, podjeli protupravne koristi stečene krivičnim djelima.
 
Postupali su po njegovim naredbama

- Pripadnici grupe postupali su po njegovim naredbama i uputstvima, gdje je svako od njih imao svijest i znanje o određenim zadacima i radnjama izvršenja i doprinosu drugih pripadnika tokom izvršavanja krivičnih djela, te tom prilikom poduzimali i radnje koje su na odlučujući način doprinosili djelovanju ove grupe, svi svjesni zabranjenosti ovih radnji i htijući njihovo izvršenje, navodi se u saopćenju Suda BiH. 
 
Narkobos iz Trebinja Milan Matković danima  je štrajkovao glađu u državnom zatvoru u Vojkovićima.
 
On je, da bi izbjegao da mu Tužilaštvo BiH predloži novi pritvor prije sebi pokušao patronom olovke zašiti usta. Takođe, pokušao se olovkom probosti, ali mu je pritvor produžavan. 
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )