Foto: Telegram

Portparola Kremlja Dmitrija Peskova RIA Novosti je na konferenciji za novinare pitala o kontaktu Vladimira Putina i Volodimira Zelenskog.

Ruski predsjednik Vladimir Putin nije razgovarao sa ukrajinskim kolegom već nekoliko godina, potvrdio je njegov portparol.

Novinska agencija se pozvala na javni itinerar ruskog predsjednika, koji sugeriše da se on posljednji put lično sastao sa Zelenskim tokom razgovora u "normandijskom formatu" u kojima su posredovali Francuska i Njemačka 2019.

Sljedeće godine su razgovarali telefonom dva puta, u februaru i junu.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov ranije je otkrio da su Moskva i Kijev bili na ivici potpisivanja primirja u ranim fazama sukoba pod uslovima koje je predložila ukrajinska strana.
 
Međutim, proces su zaustavili zapadni sponzori Kijeva, koji žele da produže sukob kako bi naškodili Rusiji, rekao je on.
 
Pošto vlada Zelenskog ne kontroliše sopstvenu spoljnu politiku, nema smisla razgovarati sa njim, rekao je Lavrov.
 
I, u svakom slučaju, pregovori sa Rusijom su trenutno zabranjeni ukrajinskim zakonom, dodao je on. Ruski diplomata je mislio na naredbu ukrajinskog Savjeta za nacionalnu bezbjednost kojom se zabranjuju bilo kakvi pregovori sa Moskvom sve dok Putin ostane na vlasti. Zelenski ga je potpisao u oktobru.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )