Foto: srpskainfo.com

Požari su i dalje aktivni u šumama u Tuzlanskom kantonu koje su u državnom i privatnom vlasništvu. Vatra je zahvatila ogromne površine, a pretpostavke nadležnih kazuju da su štete već ogromne.

Na području Tuzle, Lukavca, Banovića, Srebrenika, Gradačca, Gračanice, Sapne i Čelića u protekla tri dana aktivirani su brojni požari. Čini se sve kako bi se vatra prije svega stavila pod kontrolu, a potom i u potpunosti ugasila.


Najsloženija situacija je u Tuzli gdje je jučer bio angažovan i helikopter Oružanih snaga BiH.


Požari na području kojem gazduje Javno preduzeće Šume TK pjavili su se u utorak oko 21 sat i traju i ovog četvrtka.


Kako su za Klix  naveli iz Šuma TK, na području opštine Banovići požari su se pojavili u utorak oko 22 sata na lokalitetima Seona i Lozna (koja pripada opštini Lukavac).

Požari su i dalje aktivni, a prema podacima s terena, do sada je izgorjelo okvirno 250 hektara četinara. Na gašenju su učestvovali radnici Šuma TK, a uključene su i građevinske mašine.

– Na području opštine Lukavac, na lokalitetu Orahovice tzv. Plavetno Brdo gori okvirno 150 hektara četinara (državne i privatne šume). Po dosadašnjim informacijama u požaru je izgorio 41 hektar površine zasađene sadnicama starosti od pet do šest godina. Trenutno na terenu gasi 50 radnika preduzeća – naveli su iz Šuma TK.


Na području opštine Srebrenik požar se pojavio u utorak oko 23 sata. Na području Crvenog Brda, u zaseoku Memići gori okvirno 100 hektara, riječ je o šikari i privatnim njivama, a od toga i dva hektara uzurpacija. Na gašenju su prisutni radnici Šuma TK i četiri vatrogasca Vatrogasne jedinice Srebrenik s vozilom.


– Požar trenutno prelazi i na Mjesnu zajednicu Straža u Srebreniku. Sve se radi na tome da se požar drži pod kontrolom, da se ne širi i gasi se priručnim protivpožarnim alatom i vodom iz cisterene Vatrogasne jedinice – navode iz Šuma TK.


Kako su naveli iz ovog preduzeća, u privatnim šumama požar se odvija u Husinu, Kužićima, Par Selu i Ilinčici gdje je helikopter Oružanih snaga vatru gasio, ali još uvijek ne u potpunosti. U privatnim šumama požar je i dalje aktivan i u Lozni koja pripada Lukavcu, na planini Majevici, Sapni, Jasenici u Srebreniku, Čeliću, Gračanici i Gradačcu.


Iz Šuma TK navode da se još uvijek ne mogu znati tačni podaci kolika je površina šuma uništena, ali se pretpostavlja da će štete biti ogromne.

Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )