Foto: vijesti.ba

Generalni direktor Elektroprivrede Republike Srpske Luka Petrović rekao je da su pred ovim preduzećem ozbiljne investicije.

On je istakao da je Elektroprivreda jedan od najvažnijih stubova privrede Republike Srpske, podsjetivši na važne projekte čija bi realizacija uskoro trebalo da počne, poput gradnje hidroelektrane Dabar vrijedne 300 miliona evra.

- Ovo je prvi pilot-projekat svih novih tehnologija i u finansiranju i izvođenju i ugovaranju radova. Zanimljivo je čuti i od drugih kako je to moguće do kraja realizovati potpuno ispravno - rekao je Petrović.

On je naglasio da su investicije i razvoj najvažniji za Elektroprivredu Republike Srpske, ali da je i interes da se prave novi objekti.

- Elektroprivreda Republike Srpske je u zemljama regiona još najpovoljnija po cijenama električne energije za domaćinstva i još povoljnija za privredu, iako dolazi do postepenog povećanja cijena električne energije, region je otišao daleko u tome. To znači da se uspostavilo i tržište električne energije i vidjećemo kakva je naša perspektiva sa većim cijenama i gdje ćemo taj novac uložiti - pojasnio je Petrović.

On je rekao da je procjena Elektroprivrededa je vrlo važno da sve elektroprivrede u regionu svoju budućnost baziraju na iskorišćavanju obnovljivih izvora električne energije, a to je prije svega vjetar, sunce i voda.

Kada je riječ o stimulativnim otpremninama, Petrović je naveo da je Elektroprivreda objavila prvi javni poziv za radnike koji sebe ne vide u preduzeću da uzmu otpremnine u iznosu od 21.000 do 50.000 KM, plus nadoknade za boračke kategorije, kada je riječ o ratnim vojnim invalidima i invalidima rada do 15 odsto.

On je dodao da postoji veliko interesovanje ljudi za otpremnine, pogotovo iz manjih sredina kojima one rješavaju neka pitanja.

Petrović je u Dnevniku plus rekao da je sve spremno za održavanje Samita energetike u Trebinju 5. i 6. marta, na kojem se očekuje prisustvo više od 300 zvanica.

On je naveo da će se na tom skup raspravljati o svim važnijim temama za napredak elektroprivrede u Srpskoj i praćenje koraka sa susjednim elektroprivredama.

Petrović je naveo da će biti održano devet panela sa više od 70 učesnika na kojima će biti govora o najznačajnijim aktuelnim temama o energetskoj tranziciji u regionu.

Generalni pokrovitelj Samita je Vlada Republike Srpske, a finansijsku podršku skupu pružiće Elektroprivreda i Grad Trebinje.

Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )