Foto: srpskainfo.com

Republika Srpska je ušla u treću sedmicu pandemije virusa korona, koja se u svijetu pokazala kao najteža, zbog čega građani treba da budu disciplinovani da bi se spriječilo širenje zaraze, ocijenio je šef Tima za praćenje provođenja mjera Republičkog štaba za vanredne situacije Nenad Stevandić.

Stevandić je naveo da se treća nedjelja pokazala ključnom i najtežom i u Vuhanu, Italiji, Španiji i Austriji, a da je u Srpskoj počela juče.


– U Srbiji su potvrđena 222 slučaja, u Hrvatskoj 254, u Republici Srpskoj 90 u Federaciji BiH 35. Mi smo neka krajnja tačka i sa istoka i sa zapada. Prema tome, sada je sve na disciplini, moramo da nastavimo provođenje mjera – rekao je Stevandić za Radio-televiziju Republike Srpske.


On je ukazao da na granici nije dovoljno smanjen promet, te naglasio da su stvoreni svi preduslovi da se pojača disciplina.


Neophodno je, istakao je Stevandić, smanjiti kontakte na minimum i zadržati stanovništvo u kući.

– Oni, koji moraju da rade, pridržavaće se nastrožijih higijensko-epidemioloških mjera. Kada se pridržavamo propisanog, tada se možemo nadati da će početi da pada broj oboljelih – istakao je Stevandić.


Prema njegovim riječima, Republika Srpska veoma brzo reaguje, urađeno je sve ono što je neophodno uraditi.


– Pojedinac širi virus, pojedinac zaustavlja infekciju. Znači, to je naša pojedinačna odluka. Zaista nije teško – naglasio je Stevandić, te istakao problem pojedinaca koji ne poštuju mjere izolacije.


Ukoliko pojedinac krši mjere izolacije, Stevandić je naglasio da taj onda mora ići u zatvor, te ukazao da se u ovom momentu ne može pregovarati o preduzetim mjerama već ih sprovoditi rigorozno, ultimativno i do kraja.


Stevandić je napomenuo da građani više ne smiju da prave robne zalihe, već je potrebno da budu racionalni, da nema manjka u snabdjevanju, te je poručio stanovništu Srpske da ostane pozitivni i primjenjuje disciplinu do kraja.

Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )