Foto: Pexels/Mareefe

Ako budete svakodnevno koristili cimet i med vidjećete mnogobrojne benefite koje imaju na vaš organizam.

Cimet je jedna od najaromatičnijih začinskih biljaka. 
 
Ne samo da daje odličan ukus hrani, već se u tradicionalnoj medicini koristi i kod osoba koje imaju probleme sa viškom kilograma. 
 
Posebno je dobar u kombinaciji sa medom jer se vjeruje da njihovo svakodnevno konzumiranje može produžiti život.
 
Evo na šta sve utiče ovaj magičan miks – cimet i med:
 
Smanjuje simptome prehlade
Oni koji pate od uobičajene ili teške prehlade trebalo bi da uzimaju jednu kašiku meda pomiješanu sa 1/4 kašičice cimeta u prahu jednom dnevno tokom tri dana. Na ovaj način će se rešiti hroničnog kašlja, prehlade i bolova u sinusima.
 
Jača imunitet
Svakodnevno korišćenje meda i cimeta jača imunitet i štiti tijelo od bakterija i virusa. Med sadrži različite vitamine i veliku količinu gvožđa. Konstantna upotreba meda i cimeta jača bijela krvna zrnca koja se potom uspješnije bore protiv bakterija i virusa.
 
Bolje varenje
Cimet u prahu pomiješajte sa dvije kašike meda i pojedite prije jela. Na taj način ćete moći svariti i najteža jela.
 
Srce i kardiovaskularni sistem
Napravite smjesu od meda i cimeta u prahu i namažite na hljeb. Ovaj obrok možete jesti svakodnevno za doručak. Smanjuje holesterol i sprečava srčani udar. Osobe koje su već imale srčani udar bi trebalo da praktikuju ovu kombinaciju jer može spriječiti sljedeći napad.
 
Redovna upotreba ove kombinacije smanjuje gubitak daha i reguliše otkucaje srca. Kod osoba starije dobi, arterije i vene gube fleksibilnost pa može doći do začepljenja. Ova kombinacija meda i cimeta će pozitivno uticati na vene i arterije.
 
Smanjuje holesterol
Pomiješajte dvije kašike meda i tri kašičice cimeta u prahu sa 470ml vode. Ovaj napitak će smanjiti nivo holesterola. Dokazano je da pacijenti koji su redovno pili ovaj napitak barem 3 puta dnevno, nakon nekog vremena nisu imali problema sa visokim holesterolom.
 
Otklanja umor
Pomiješajte pola kašike meda i pola kašičice cimeta u čaši vode. Popijte u popodnevnim satima kada najčešće osjećate umor. Svakodnevno konzumiranje ovog napitka će povećati vitalnost u roku sedam dana.
 
Pomaže u liječenju artritisa
Dodajte dvije kašike meda u jednu šoljicu vruće vode i jednu kašičicu cimeta u prahu. Ukoliko ovaj napitak redovno pijete, čak i hronični artritis može biti izliječen. Jedno istraživanje je pokazalo da se bolesnici pomoću ovog napitka mogu osloboditi od boli za mjesec dana.
 
Efikasan u borbi sa urinarnim infekcijama
Pomiješajte dvije kašičiče cimeta u prahu, jednu kašiku meda u čašu mlake vode i popijte. To uništava bakterije u urinarnom traktu.
 
Smanjuje opadanje kose
Oni koji pate od gubitka kose trebalo bi da pomiješate jednu kašičicu maslinovog ulja, jednu kašiku meda i jednu kašičicu cimeta u prahu. Nanesite smesu na teme i držite 15 minuta, potom operite kosu.
 
Rješava loš zadah
Pomiješajte 1 kašičicu meda i 1 kašičicu cimeta u prahu sa toplom vodom. Svako jutro isperite usnu duplju pa će vaš dah biti svjež tokom cijelog dana.
 
Pomaže kod bola od uboda insekata
Pomiješajte jednu kašiku meda i dvije kašike mlake vode. Dodajte jednu kašičicu cimeta u prahu, napravite smjesu i umasirajte na ubodene dijelove. Dokazano je da se bol smanjuje u roku od dva minuta, prenose "Novosti".
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )