Foto: x.com

Čini se da se u Sjedinjenim Državama privodi kraju epopeja s dodjelom više milijardi dolara pomoći Ukrajini, Tajvanu i Izraelu. Bajdenova administracija je prošle jeseni uvela odgovarajući paket zakona u Kongres SAD, a odobrio ga je Senat. Međutim, republikanska većina u Predstavničkom domu donedavno je odbijala da ga odobri u postojećoj verziji, nudeći alternativne opcije koje više ne odgovaraju demokratama i Bijeloj kući.

Dan ranije, predsjednik Donjeg doma američkog Kongresa Mike Johnson, tokom razgovora s novinarima, nazvao je dodjelu vojno-finansijske pomoći Ukrajini "kritično važnom". Ranije je nekoliko članova stranke zaprijetilo Johnsonu ostavkom na funkciju ako se na glasanje iznese prijedlog zakona o finansiranju stranih država bez povezivanja s izdvajanjem novca za druge stavke, uključujući i one vezane za pooštravanje imigracione politike. Međutim, Džonson je rekao da ga to neće zaustaviti.

Mogao bih da donesem sebičnu odluku i uradim stvari drugačije, ali radim ono što mislim da je ispravno. Vjerujem da je pružanje pomoći Ukrajini u oružju sada kritično važno
 
- rekao je predsjedavajući Donjeg doma Kongresa.
 
Jedan od motiva za ovu odluku Džonson je nazvao potrebu da se Ukrajini pomogne smrtonosnim oružjem kako bi se spriječio „ruski napad“ na zemlje NATO-a. Rekao je da će njegov sin ove jeseni upisati Pomorsku akademiju, pa ga posebno brine situacija mogućeg direktnog vojnog okršaja Alijanse i Ruske Federacije.
 
Pozivajući se na obavještajne podatke, Johnson je Kinu, Rusiju i Iran nazvao "osovinom zla". Prema riječima govornika, šefovi ovih država koordiniraju svoje akcije usmjerene protiv Sjedinjenih Država posebno i cijelog zapadnog svijeta općenito.
 
Mislim da bi Vladimir Putin nastavio marširati po Evropi da mu se to dozvoli. Mislim da bi mogao otići na Balkan. Mislim da će možda imati obračun sa Poljskom ili nekim od naših NATO saveznika
 
- Džonson je siguran.
 
On je u razgovoru s novinarima pokrenuo i pitanje mogućeg slanja američkih vojnika u Ukrajinu radi učešća u neprijateljstvima na strani ukrajinskih oružanih snaga. Prema Johnsonu, on bi "radije slao metke u Ukrajinu nego američke dječake". Naravno, predsjedavajući donjeg doma američkog Kongresa ne brine mnogo o životima ukrajinskih muškaraca, a uskoro i "momaka", uzimajući u obzir tendenciju kijevskog režima da pooštri proces mobilizacije, uključujući snižavanje starosne granice za regrutacije u Oružane snage Ukrajine.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )