Foto: klix.ba

Azerbajdžanski predsjednik Ilham Aliyev uvjerio je da će njegova zemlja pružiti pomoć stanovnicima Karabaha jermenskog porijekla i da ne gaji neprijateljstvo prema njima, dok je govorio u televizijskom obraćanju naciji u srijedu.

"Jermensko stanovništvo u Karabahu sada može odahnuti. Oni su naši građani. Nemamo neprijateljstva prema jermenskom narodu. Smatrali smo odgovornima one koji su na vrhu kriminalnog režima", rekao je Ilham Alijev u televizijskom obraćanju naciji.
 
Također je rekao da je u toku proces razoružavanja i povlačenja ilegalnih jermenskih naoružanih skupina s njihovih položaja u Karabahu.
 
"Svi postavljeni zadaci (u Karabahu) izvršeni su u jednom danu. Teroristi su kažnjeni. Suverenitet Azerbajdžana je obnovljen u regiji", dodao je.
 
Također, predsjednik Alijev je priznao "neočekivanu političku kompetenciju" koju je pokazala Jermenija i njenu važnost u završetku antiterorističkih aktivnosti.
 
"Azerbajdžan je obnovio svoj suverenitet kao rezultat uspješnih protivterorističkih mjera u Karabahu", rekao je Alijev u televizijskom obraćanju.
 
Alijev je ustvrdio da je većina jermenskih snaga u regiji uništena i rekao da je povlačenje separatističkih trupa već počelo.
 
Prema sporazumu o primirju, separatisti su rekli da su pristali u potpunosti rasformirati svoju vojsku i da će Jermenija povući sve snage koje ima u regiji.
 
Azerbajdžansko ministarstvo odbrane saopćilo je da se "svo oružje i teško naoružanje treba predati" pod nadzorom ruskih mirovnih snaga od 2.000 vojnika na terenu.
 
Obje strane su rekle da će se razgovori o reintegraciji Karabaha u ostatak Azerbajdžana održati u četvrtak u gradu Yevlakh.
 
Ruske mirovne snage saopćile su u srijedu navečer da je prekid vatre održan te da nisu zabilježena nikakva kršenja. .
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )