Foto: Screenshot/YouTube

Roboti kakve smo posljednje godine vidjeli od Boston Dynamicsa pokazali su koliki je napredak do sada postignut na polju robotike te kakav je potencijal na ovom tržištu.

U brojnim slučajevima ti su roboti oduševili sa svojim mogućnostima, ali isto tako modeli poput Spota djeluju i prilično zastrašujuće.
 
Dok roboti Boston Dynamicsa mogu svašta - trčati, raditi salto i nositi palete, oni ne mogu letjeti. 
 
S tom mogućnosti može se pohvaliti jedan drugi robot - Leonard (LEgs ONboARD drOne), odnosno Leo. 
 
Naučnici s Kalifornijskog tehnološkog instituta (Caltech) koji su ga razvili za njega kažu kako je to kombinacija robota s nogama i drona, a inspiraciju za njegov razvoj dobili su od ptica. 
 
Naime, dok se ptice savršeno snalaze u vazduhu, one mogu i hodati i skakutati pa su nešto slično pokušali napraviti i na Caltechu.
 
Rezultat njihovog projekta jest prototip LEO koji, dakle, može hodati i letjeti, a čak se može kretati i po žici i voziti skejtbord. 
 
Iako sve to ne izgleda toliko savršeno i tečno, iz Caltecha kažu da je ovo prvi robot koji za kretanje koristi i noge, ali i pogon putem propelera kako bi postigao dobar stupanj kontrole nad svojim balansom.
 
Sa svojim mogućnostima, Leo dodatno briše granice između humanoidnih robota i dronova te se svojim pokretima bez problema može prilagoditi svakom terenu. 
 
Sljedeći korak pri njegovom razvoju su opcije autonomnog kretanja, kako bi se uspješno sam mogao kretati i izbjegavati prepreke.
 
Zanimljivo, tim naučnika koji rade na Leu smatra kako bi sa svojim mogućnostima hodanja i letenja, ovo mogao biti idealan robot za korištenje na Marsu, a koncept bi mogli napraviti na osnovu helikoptera Ingenuity.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )