Foto: Twitter / Printscreen

Prvi krug polufinala na ovogodišnjem takmičenju za pjesmu Evrovizije je završen, a 10 zemalja trenutno ide u veliko finale ove subote (13. maja).

Ukupno 26 zemalja učestvovaće u finalu, a sastoji se od 10 finalista iz 1. kruga polufinala, 10 finalista iz 2. kruga polufinala, "velikih 5" i Ukrajine.
 
Prvih 10 finalista iz 1. kruga polufinala konačno je otkriveno nakon niza nastupa i glasanja, a na prvom mjestu su sljedeće zemlje: Norveška, Srbija, Portugal, Hrvatska, Švajcarska, Izrael, Moldavija, Švedska, Češka i Finska .
 
To znači da su zemlje eliminisane iz takmičenja nakon prvih krugova polufinala: Nizozemska, Malta, Letonija, Irska i Azerbajdžan.
 
Zemlje koje će učestvovati u drugom krugu polufinala u četvrtak (11. maja) su: Danska, Jermenija, Rumunija, Estonija, Belgija, Kipar, Island, Grčka, Poljska, Slovenija, Gruzija, San Marino, Austrija, Albanija, Litvanija i Australiji.
 
Zemlje “velikih 5” kojima je garantovano mjesto u finalu bez učestvovanja u polufinalu su Francuska, Njemačka, Španija, Ujedinjeno Kraljevstvo i Italija, jer one finansijski najviše doprinose Evrosongu. Prošlogodišnji pobjednici Ukrajina takođe se ove godine automatski kvalifikuju za finale.
 
Eliminacija Irske s ovogodišnjeg takmičenja označava posljednji u nizu neuspjelih pokušaja da se kvalifikuje, pri čemu zemlja nije uspjela proći dalje u osam od svojih 10 posljednjih pokušaja. Ova zemlja takođe drži rekord za najviše pobjeda na Evroviziji, sa sedam trijumfa
 
Norveška učesnica na Evroviziji 2023., Alessandra, nedavno je u novom intervjuu za "NME" govorila o značenju svoje pjesme "Queen Of Kings". Objašnjavajući značenje iza pjesme, rekla je za "NME" da je inspiracija došla iz onih trenutaka poteškoća i sumnje žena u sebe, onih koje su se s njima direktno uhvatile u koštac i postale osnaženi.
 
"Predstavlja nekoga, kraljicu koja je prošla kroz mnogo toga u životu, ali je toliko toga naučila. Ustaće zbog svih poteškoća kroz koja je prošla. To je izvrstan primjer: 'Osjećaj bol jedan ili dva dana, ili koliko dugo treba trajati, a onda ćeš, budući da si je osjetio, prerasti iz nje'", objasnila je Alessandra, prenosi "NME".
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )