Foto: Twitter

NATO je prvobitno donio odluku da ne učestvuje u borbenim dejstvima u Ukrajini i nastavlja da se drži tog stava, izjavila je u intervjuu za ZDF stalna predstavnica SAD pri Alijansi Džulijana Smit. Prema njenim riječima, pojedine zemlje pružaju Kijevu individualnu podršku, ali se Sjevernoatlantski blok ne uključuje direktno u sukob.



Suština podrške zemalja NATO-a Ukrajini je u tome da se na Rusiju izvrši „neviđeni pritisak“ i da se Kijevu omogući da zauzme „najbolju moguću poziciju“ u budućem pregovaračkom procesu, navela je Smitova.

Ona je istakla da NATO ne treba neposredno da učestvuje u borbenim dejstvima u Ukrajini i da taj stav zastupaju sve članice vojne organizacije.

„SAD i Njemačka pružaju individualnu podršku (Ukrajini). Oni pružaju vojnu i ekonomsku pomoć, ali NATO ne treba da se uključuje direktno i ja smatram da se to nije promijenilo“, rekla je Džulijana Smit.

Zbog skorog gašenja plasmana vijesti  na početnim stranama od strane Facebook , za nesmetano praćenje vijesti i ostalog sadržaja, dodajte cafe.ba besplatnu aplikaciju ! Klikom OVDJE !
 

Ona je pohvalila Berlin za doprinos riješavanju ukrajinske krize, istakavši da se u njemačkoj politici bezbjednosti sada događa prekretnica.

„Veoma cijenimo ono što čini Njemačka, posebno kada je riječ o sistemima protivazduhoplovne odbrane IRIS-T, to je veoma važno. Njemačka, takođe, ulaže više novca u sistem odbrane i predstavlja važnog saveznika u NATO-u“, rekla je Smitova.
Stalna predstavnica SAD pri Alijansi je komentarisala i „nuklearne prijetnje“ Kremlja.

„Smatramo da su one opasne i to nas zabrinjava, ali u ovom trenutku nevidimo nikakve naznake da se preduzimaju realne mjere za upotrebu nuklearnog oružja. Nastavljamo pažljivo da pratimo situaciju i podržavamo tijesne veze unutar Alijanse, kao i u okvirima bilateralnih odnosa s Njemačkom“, rekla je Smitova.

Ona smatra da je Rusiju neophodno primorati da okonča borbena dejstva u Ukrajini, a za to je neophodno izvršiti „neviđeni pritisak“ na Moskvu i na njene „strateške proračune“.

U vezi s eventualnim pregovorima s Moskvom, Smitova je izjavila da će uslove za njihovo vođenje „diktirati predsjednik Ukrajine Vladimir Zelenski“.

„Blisko sarađujemo s Njemačkom i drugim zemljama da bismo omogućili Ukrajini najbolju poziciju kada nastupi taj trenutak“, navela je Smitova.
 
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 2 )