Foto: Sputnik

Bivši japanski premijer Šinzo Abe preminuo je od posljedica ranjavanja vatrenim oružjem tokom govora u predizbornoj kampanji, u gradu Nara. Javni servis NHK je izvjestio da ga je napadač upucao s leđa.

Nakon jutrošnjeg napada, ranjeni Abe (67) je bio pri svjesti, ali je na putu do bolnice njegovo stanje postalo kritično, pluća su mu otkazala, a srce mu je stalo. Uprkos pokušajima ljekara da spasu bivšeg premijera, on je preminuo u medicinskoj univerzitetskoj bolnici Nara, prenosi NHK.



Napadač je uhapšen odmah nakon pucnjave i nije ni pokušavao da pobjegne, a NHK prenosi da mu je policija zaplijenila oružje i identifikovala ga.

Osumnjičeni za napad na Abea je Tecuja Jamagami (40), stanovnik grada Nara u kome je bivši premijer govorio, javlja „Tv Nihon“. Prema navodima medija, on je bivši pripadnik japanske mornarice,
Policiji je rekao da je bio "nezadovoljan njegovom politikom i želio je da ga ubije", pišu mediji.



Glavni sekretar kabineta Hirokazu Macuno je na konferenciji za novinare rekao da je Abe upucan oko 11:30 ujutro po lokalnom vremenu i naglasio da se „takav čin varvarstva ne može tolerisati“, prenosi Rojters.
Abe je tokom napada pogođen u vrat sa desne strane, ljekari su dijagnostifikovali krvarenje u vratu, kao i u predjelu grudnog koša sa lijeve strane, prenosi Kjodo.
Čuli su se pucnji i video se manji oblak dima u trenutku kada je Abe držao govor za nedjeljne izbore za gornji dom parlamenta, Dom savjetnika, ispred željezničke stanice u gradu Nara, na zapadu zemlje, navodi NHK.

Novinar NHK-a sa lica mesta izvestio je da su se čula dva uzastopna pucnja tokom Abeovog govora.
Abe je bio japanski premijer u dva mandata s najdužim stažom, a podnio je ostavku 2020. navodeći zdravstvene razloge.
Premijer Fumio Kišida prekinuo je predizbornu kampanju nakon napada na Abea i vratio se u Tokio, prenose mediji.

Šinzo Abe napustio je mJesto premijera u septembru 2020. On je bio na čelu vlade 3.188 dana - najduže od svih njegovih prethodnika u poslijeratnoj istoriji Japana.
Abe potiče iz politički uticajne porodice, njegov deda sa majčine strane Nobusuke Kiši bio je japanski premijer od 1957. do 1960. godine, a njegov otac , Šintaro Abe, bio je ministar spoljnih poslova Japana.



Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )