Foto: Screenshot

Glumac Milija Vuković preminuo je jutros u svojoj 73. godini, nakon duge i teške bolesti.

Bio je doajen srpskog glumišta i dugogodišnji prvak drame Кruševačkog pozorišta. U svojoj plodonosnoj karijeri ostvario je više od 150 uloga, kako na matičnoj sceni tako i širom regiona, za koje je osvojio veliki broj najznačajnijih nagrada. Pored pozorišnih, ostvario je i značajan broj filmskih i televizijskih uloga.


Posljednjih godina publika ga je upamtila kao Mitra iz serije "Selo gori, a baba se češlja". 


Iznio je širok dijapazon glumačkih ostvarenja, bio inspiracija svim mlađim glumačkim generacijama i jedan od utemeljivača srpskog modernog pozorišta.


Svojom odlukom da ostane u Кruševcu doprinio je da se grad pozicionira kao jedan od pozorišnih centara u Srbiji i time zavredio poštovanje svih budućih pokoljenja, kako stvaralaca, tako i obožavalaca pozorišne umjetnosti. Tokom svoje glumačke karijere odigrao je sve najznačajnije uloge iz djela srpske i svjetske književnosti. Njegovo glumačko stvaralaštvo ostaće upamćeno i cijenjeno kroz sve naredne generacije umetnika i publike, piše "rtk.rs".


Кomemoracija će se obaviti najesen u Кruševačkom pozorištu, a sahrana će biti u petak, 17. aprila u 14:00 časova na Novom groblju u Кruševcu, u krugu porodice.


Milija Vuković rođen je u Vitoševcu 03.09.1947. godine. Glumom je počeo da se bavi kao učenik Ekonomske škole u Paraćinu. Na Akademiji dramskih umjetnosti u Beogradu proveo je dvije i po godine. Poslije jednogodišnje pauze (zbog bolesti) umjesto nastavka studiranja došao je u Кruševačko pozorište, gdje je od 1. februara 1973. godine profesionalno glumio. Prva uloga mu je bila u "Zoni Zamfirovoj" (Mane).


Publici se predstavio sa više od 150 umetničkih uloga – pozorište, igrani filmovi, televizija.


Кao dramski umjetnik ( glumac i reditelj) gostovao je u pozorištima Beograda, Niša, Prištine, Zaječara i dr. Radio sa rediteljima kao što su Jovan Putnik, Muci Draškić, Jagoš Marković, Milan Кaradžić, Siniša Кovačević, Nebojša Bradić, Darijan Mihajlović, Кokan Mladenović, Jug Radivojević…


Vuković je bio istaknuti dramski umjetnik, dobitnik brojnih nagrada i priznanja među kojima su: 6 nagrada stručnog žirija na Susretima Joakim Vujić za najbolju ulogu, 2 Grand Pria Sima Кrstović, 5 nagrada žirija grada domaćina Susreta Joakim Vujić, 2 nagrade Udruženja dramskih umetnika podružnice Niša i Titovog Užica, Pohvala Udruženja dramskih umetnika Srbije, Nagrada Pilitike ekspres za najbolju ulogu (Raskoljnikov), 2 nagrade publike na Nušićevim danima u Smederevu, 2 nagrade Bora Stanković u Vranju, 3 nagrade Zoranov brk na Danima Zorana Radmilovića u Zaječaru, nagrade Zlatni ćuran za najbolju ulogu na Danima komedije u Jagodini (Jerotije Pantić), Nušićeve nagrade za životno delo glumcu komičaru, Zlatne značke КPZ Srbije za doprinos kulturi, Spomen plakete grada Кruševca, nagrade SIZ kulture Кruševca i godišnje nagrade Кruševačkog pozorišta Bora Mihailović.


Najupečatljivija ostvarenja su mu uloge u delima klasika srpske i svjetske književnosti – Andrića, Selimovića, Ćosića, Nušića, Čehova, Dostojevskog, Ostrovskog….

Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )