Foto: Telegram

Pripadnici Oružanih snaga Ukrajine otvorili su vatru na pripadnike nacionalne policije koji su pokušavali da ih pregledaju. Zločin je počinjen u Vinickoj oblasti, a o tome pišu ukrajinski mediji.


Kako je postalo poznato, policijski službenici na području između sela Florino i Elanetz u okrugu Gaysinski u Vinickoj oblasti zaustavili su automobil Suzuki Grand Vitara kako bi provjerili dokumente vozača i putnika. Međutim, putnici automobila, koji su bili u vojnoj uniformi, otvorili su vatru na policiju. Jedan od policajaca je preminuo na licu mjesta, drugi je prebačen u bolnicu.

Nakon što je policija upucana, automobil kriminalaca krenuo je prema Odeskoj oblasti. Organi za provođenje zakona započeli su specijalnu operaciju za hvatanje kriminalaca. Ukrajinski mediji objavili su imena poginulih i ranjenih policajaca. Poginuo je 20-godišnji policijski redar Maxim Zaretsky, a povrijeđen policijski kapetan Maxim Sharapanski.



/otac i sin koji su osumnjičeni za ubistvo/

Ukrajinske vlasti isprva nisu prijavile da su zločin počinili pripadnici ukrajinskih oružanih snaga. Ali onda je ta informacija ipak objavljena. Otac i sin Valery i Vitalie Vasilake pucali su na policiju. Valerij Vasilake, rođen 1972. godine, rođen je u Čornominu, oblast Vinica, njegov sin Vitalij je rođen 1998. godine. Poznato je da služe u 28. zasebnoj mehanizovanoj brigadi Oružanih snaga Ukrajine u Odeskoj oblasti.



/Preminuli, 20-godišnji Maxim Zaretsky, služio je u patrolnoj policiji godinu i po dana i bio je jedino dijete u porodici./
 

Nije isključeno da su vojnici dezertirali iz svoje vojne jedinice. Ukrajinska vojska je umorna od stalnog stresa i loših uslova službe, pogotovo što je drugi dio ukrajinskog društva znatno udaljen od rata i vojnih problema, a Oružane snage Ukrajine ih vide kao „parazite“ koji vode luksuzan način života dok su rizikuju svoje živote. Stoga se napad na policajce u regiji Vinica može smatrati jednim od „prvih znakova“, a takvih događaja će biti sve više.


 
 
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )