Foto: N.N.

Tiramisu je italijanski klasik obožavan i izvan granica ove zemlje.

Riječ je o laganom i vrlo ukusnom desertu, a s obzirom na to da se ne peče, priprema je brza i jednostavna, pa tiramisu predstavlja idealan kolač koji možete poslužiti gostima, čak i onda kad se iznenada najave.
 
Piškote umočene u kafu, slojevi bogate maskarpone kreme i posip od kakaoa čine toliko obožavanu klasičnu verziju ovog kolača, ali ako ste se zasitili klasične verzije, ovog ljeta isprobajte tiramisu s limunom.
 
Ovaj tiramisu je lagan i kiselkast, a ako uskoro imate druženje ili samo želite da ljetni ručak zasladite laganom voćnom poslasticom, ova varijacija klasičnog tiramisua izvrsna je opcija.
 
Kolač koji ne zahtijeva pečenje, brzo je gotov i poslužuje se hladan, savršen je odabir za ljetna druženja, a priprema se tako da izmjenjujete slojeve piškota i maskarpone kreme.

Recept
Sastojci:
 
300 g piškota (ili zavisno od veličine posude)
 
400 g maskarpone sira
 
(može i bilo koji svježi kravlji sir)
 
1/2 l slatke pavlake za šlag
 
pola kremfixa (po želji)
 
3 kašike šećera
 
5 kesica vanilin šećera
 
2,5 dcl
 
aroma limuna (po želji)
 
sok od 2 limuna
 
naribana korica 2 limuna
 
Priprema:
 
Prvo napravite sirup kojim ćete pomoću kista premazati piškote - u manji lonac stavite tri kašike šećera, dva vanilin šećera, oko 2,5 decilitara vode, aromu limuna (po želji) i iscijedite sok od dva limuna. Miješajte sirup i kuvajte ga na laganijoj vatri 10 minuta, pa ostavite da se hladi.
 
U međuvremenu pravite kremu.
 
Izmiksajte sir sa šećerom, jednim vanilin šećerom i naribanom koricom jednog limuna. Zatim umutite slatku pavlaku u čvrsti snijeg, pred kraj dodajte dva vanilin šećera i, po želji, kremfix. Zatim laganim pokretima kašikom spojite slatku pavlaku sa kremom od sira.
 
U pripremljenu staklenu posudu složite prvi red piškota i premažite ih ohlađenim sirupom - ni premalo, ni previše. Kremu prema želji stavite u špric ili je kašikom rasporedite po namočenim piškotama. Rasporedite drugi red piškota, ponovo ih premažite sirupom i po njima opet rasporedite kremu.
 
Po vrhu naribajte koricu dva limuna i ostavite tiramisu na hlađenju u frižideru minimalno dva sata.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )