Foto: Ilustracija

Privreda Republike Srpske zapala je u negativne trendove, a izlaz se, prema riječima stručnjaka, ne nazire u ovoj godini, a prognoze su da će ovakvi negativni trendovi biti nastavljeni i u idućoj.

Naime, kako ističu naši sagovornici, rezultat ovakvog stanja je dugogodišnji rat u Ukrajini, ali i sukobi na Bliskom istoku.

Pero Ćorić, predsjednik Privredne komore Republike Srpske, ističe u razgovoru za "Nezavisne novine" da stanje u privredi tokom cijele ove godine ide negativnim tokom, te da su takva očekivanja do kraja godine.

"Prognoze koje imamo od ljudi koja rade sa inostranstvom su da će se negativna kretanja nastaviti i sljedeće godine, te da bi se tek od polovine naredne godine moglo očekivati da dođe do stabilizacije evropskog tržišta, a samim tim i našeg", kazao je Ćorić.

Kako je pojasnio, skoro sve privredne oblasti su pogođene krizom, od drvoprerade i obućarske industrije, a pad bilježi i metaloprerada.

"Jedino turizam bilježi rast, ali sve u svemu, ove izvozne grane, odnosno firme koje rade te poslove, ugrožene su zbog pada tražnje", zaključio je Ćorić.

Da je situacija u privredi Srpske dosta neizvjesna i da se još ne može govoriti o oporavku, smatra i Goran Račić, predsjednik Područne privredne komore Banjaluka.

"Sve dok se globalni negativni trendovi, koji su prouzrokovani sukobima i u Ukrajini, ali i u Izraelu, ne budu stavili pod kontrolu i dok god imamo ovakvu situaciju, mislim da će privreda da bude u fazi pada proizvodnje, ali i pada potražnje", kazao je Račić i istakao da je to sve posljedica sukoba i neizvjesnosti.

"Nažalost, imamo negativne trendove već drugu godinom zaredom i sigurno je da nas takvo stanje očekuje i do kraja ove godine", kazao je Račić.

Prema njegovim riječima, ne može se reći kad se očekuje da stanje bude pozitivnije, sve dok se globalni poremećaji ne budu stavili pod kontrolu.

"Nisu sve oblasti pogođene isto, neke su manje, neke su više. Pad industrijske proizvodnje je oko šest-sedam odsto", kazao je Račić.

Ističe da je činjenica da se dvije godine zaredom  bilježi pad industrijske proizvodnje, te, kako kaže, u ovoj godini je prisutno i smanjenje broja zaposlenih u prerađivačkoj industriji, što je svakako rezultat problema sa kojima se suočavaju privrednici.

Radovan Pazurević, vlasnik kompanije "Sanino" iz Dervente, koji je ujedno predsjednik Područne privredne komore Doboj, kazao je u razgovoru za "Nezavisne novine" da je sve manje ponuda iz inostranstva, a koje su i inače bile skromne.

"Situacija je dosta teška, pregovori o novim količinama, pregovori o cijenama su prilično komplikovani, tako da nisam optimista kada je u pitanju pomak nabolje", kazao je Pazurević.

Kako je rekao, u narednom periodu očekuju i pad fizičkog obima proizvodnje.

"Naši partneri odlaze u Indiju i u afričke zemlje, što samim tim nama smanjuje potražnju", kazao je Pazurević.

Pojasnio je da skoro sve oblasti bilježe loše rezultate u ovoj godini, te da prognoze o oporavku obeshrabruju.

"Svi priželjkujemo da se nešto desi nabolje, ali je jako teško davati bilo kakve prognoze, jer to ne zavisi od nas, nego od kretanja na globalnom nivou", kazao je Pazurević i zaključio da su sva očekivanja pod znakom pitanja.

Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )