Foto: Pixabay

Danas kada se u kafićima nalazi sve rjeđe i uglavnom je pijemo kod kuće, da ne bi potpuno pala u zaborav, podsjećamo vas kako se pravilno kuva kraljica svih kafa.

Prvo i osnovno, za dobru tursku kafu potrebna je kvalitetna mješavina, i zato nemojte da štedite na njoj – pijete je iz zadovoljstva, a ne iz prijeke potrebe.
 
Drugo, malo ko zna da za tursku kafu na početku voda ne treba da proključa. U džezvi se voda zagrijava do tik pred vrenje, pa se sklanja sa ringle.
 
Dio vode odliva se u šoljicu, a u ostatak se dodaje kafa (po jednu bogatu kašičicu za svaku šoljicu ili više ako su šolje veće ili volite veoma jaku kafu).
 
Promiješajte da nema grudvica, pa vratite na vatru i kad naraste do ivice džezve ponovo sklonite sa vatre i dodajte vodu koju ste na početku odlili. Opet vratite na vruću ringlu i ostavite da provri.
 
Sklonite sa šporeta, sačekajte nekoliko sekundi i dodajte kašičicu hladne vode. Tada je kafa spremna za služenje.
 
Osnovne greške kod pripreme kafe:
 
– Previše miješanja ubija ukus;
 
– Ostavljanje da se nekoliko puta podigne do vrha džezve uništava pjenu i mijenja ukus kafe;
 
– Miješanje nakon što je kafa zakuvana, provrela i sklonjena sa ringle takođe će izmijeniti ukus omiljenog jutarnjeg napitka;
 
– Ukoliko se kafa zaslađuje, šećer je najbolje dodati još dok je voda hladna u džezvi, prije dodavanja i zakuvavanja kafe.
 
Probajte i sami ćete se uvjeriti koliko je ukus drugačiji – bolji, prenosi Krstarica.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )