Foto: SRNA

Komisija za finansije i budžet Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH nije usvojila izvještaj o izvršenoj reviziji troškova prevoza u institucijama BiH, u kojem su navedena uočena odstupanja i više od 100 kilometara mjesečno, za iste relacije.

U izvještaju je navedeno da su se, nakon primjene novog modela obračunavanja naknada za prevoz kojim je bilo predviđeno da uštede budu 700.000 KM, troškovi prevoza povećali, te da je kontrolama prijavljenih kilometraža uočeno odstupanje i više od 100 kilometara mjesečno za iste relacije.

Kancelarija za reviziju institucija BiH, koja je podnosilac izvještaja, ustanovila je da se troškovima prevoza u institucijama BiH ne upravlja u potpunosti na ekonomičan i efiikasan način.

Na nivou institucija BiH nije uspostavljen jednobrazan i transparentan postupak ostvarivanja prava na naknadu troškova prevoza zaposlenih u institucijama, navodi se u izvještaju.

Zamjenik predsjedavajućeg Komisije Lidija Bradara (HDZ) rekla je da se uskraćivanjem prava na naknade troškova prevoza ne smije niko diskriminisati.

– Ne može nekome ko živi negdje dalje, zbog naknada prevoza, biti uskraćeno pravo da radi u institucijama BiH – rekla je Bradara.

Predsjedavajuća Komisije Dušanka Majkić (SNSD) rekla je da je izvještaj pun nejasnoća.

Prema izvještaju u 2018. godini, najviše novca na ime troškova prevoza potrošilo je Ministarstvu odbrane u Savjetu ministara, i to 14.566.640 KM.

Ukupni troškovi prevoza za pet institucija čiji troškovi naknada za prevoz iznose 63,5 odsto od ukupnih troškova institucija BiH za ove namjene u 2018. godini iznose 18.748.999 KM.

Podnosilac izvještaja je Kancelarija za reviziju institucija BiH.

Komisija je usvojila prijedlog zbirnog mišljenja o finansijskoj reviziji institucija BiH za 2018. godinu, sa prijedlogom zaključaka i prilozima.

Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )