Foto: Dragan Kujundžić/Tanjug

Imamo situaciju koja jeste očekivana, ono što dolazi jeste opadanje aktivnosti virusa. Ali i dalje imamo dosta ljudi u bolnicama i na respiratoru. Ipak, sada više ima srednjih i lakših pacijenata, koji pristižu, za razliku od početka. To su sve pozitivne stvari, tako da ćemo pratiti i dalje, rekao je primarijus dr Predrag Kon, epidemiolog i načelnik jedinice za zarazne bolesti Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograda.

Jasno je da ovako ne može dalje i da moramo da se vratimo u život, rekao je dr Kon. On je naglasio da se stalno prochenjuju rizici i da su oni najveći za uzrast više od 65 godina, prenosi Blic.


– Mora zajamac ekonomski da se pokrene, da počnu da rade firme. Bitno je da mnogo vodimo računa o osjetljivim kolektivima, to su prije svega Domovi za stare i zdrvstvene ustanove. To su mjesta gdje može da se desi da imamo ekscesne situacije koje nas uvijek malo vrate unazad. Nažalost, imamo troje umrlih u uzrastu od 30 do 39 godina, srećom nemamo mlađe. Sada već imamo 122 umrlih ukupno i približavamo se broju umrlih tokom pandemije 2009. koji je bio 137. Nažalost, taj broj će vjerovatno na kraju biti veći nego 2009. Možda kada se poredimo sa drugima to i nije tako loše, ali svaki izgubljen život je teška tragedija, pogotovo ako je neko mlađi – rekao je on.

Na pitanje kako da se ponašamo u gradskom prevozu kada sve polako bude počelo da se vraća u normalu, on kaže da će biti potpuno normalno i logično da tada koristimo zaštitne maske.

– U Njujorku je obavezno nositi maske i na otvorenom. Mi do sada imamo tu doktrinu da na otvorenom nije neophodno nositi je, ali uvijek govorim da je važno imati masku kod sebe i staviti je ako se približavate nekome. Dalje, naučićemo se nekako da sigurnije živimo dok ne dođemo u bezbjednu zonu, a to će trajati. Za to vrijeme će biti jaku puno posla, posebno za epidemiologe. To je ogroman posao koji mora da se uradi da bi se tačno znalo koliko u kom uzrastu ima imuniteta. Dakle, na ljeto nas očekuje ispitivanje imuniteta, da se potvrdi to što mislimo da stariji nemaju imuniteta. To je ozbiljno ispitivanje – podvukao je.


On kaže da je sa epidemiološke strane bolje da škole budu otvorene što kasnije.


– Ako se otvore ranije, veća je mogućnost da dođe cirkulacija korona virusa među djecom što je i bila ideja u startu. U nekim zemljama roditelji potpisuju peticije da se ne otvaju škole iz straha da će to pokrenuti ponono cirkulaciju virusa. Mi o svemu tome moramo otvoreno da pričamo. Ako se nešto prećuti, briga postaje još veća – objasnio je dr Kon i dodao da “krivulja” pada sporije nego što se očekivalo.


On je rekao da neće biti preporučeno ljubljenje baka i deka sa unucima.

Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )