Foto: avaz.ba

Prikaz Mona Lize napravljen od 330 Rubikovih kocki krajem ovog mjeseca naći će se na aukciji u Parizu

Prikaz Mona Lizenapravljen od 330 Rubikovih kocki krajem ovog mjeseca naći će se na aukciji u Parizu, tek nekoliko korak dalje od Luvra, gdje je smješten original. 

Očekuje se da će na aukciji moderne umjetnosti rad iz 2005. francuskog umjetnika pod pseudonimom Invader postići cijenu i do 150.000 eura, objavio je u ponedjeljak organizator aukcijske kuće ''Artcurial''.

Umjetnik je mozaik Mona Lize i njenog slavnog osmijeha napravio koristeći plastične kockice koje čine Rubikovu kocku, mehaničku slagalicu u kojoj je potrebno po bojama uskladiti stranice kocke koje čine po devet pomičnih polja jarkih osnovnih boja. 

- Gotovo da i ne trebate vidjeti pojedinosti. Znate da je to Mona Liza jednostavno zbog položaja i kompozicije, a upravo je to čarobno - rekao je Arnaud Olivje (Oliveux), koji vodi odjel ''Artcuriala'' za urbanu umjetnost.

  • Anonimni ulični umjetnik Invader poznat je po lijepljenju keramičkih mozaika na zidove zgrada po cijelom svijetu - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba
    Anonimni ulični umjetnik Invader poznat je po lijepljenju keramičkih mozaika na zidove zgrada po cijelom svijetu
    Aukcija će se održati 23. februara i podudarat će se s velikom izložbom posvećenom Leonardu da Vinčiju (Vinci) u obližnjem Luvru, domu prave Mona Lize. Izložbom će se obilježiti 500. godišnjica smrti slavnog italijanskog renesansnog majstora.

Anonimni ulični umjetnik Invader poznat je po lijepljenju keramičkih mozaika na zidove zgrada po cijelom svijetu, često s motivima iz videoigara ili stripova.


Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )