Foto: Kurir

Svakog dana u Beogradu se u prosjeku podnese četiri do pet prijava o nestanku osoba

Tijelo mladog Splićanina Mateja Periša (27), pronađeno je prije mjesec dana i izvučeno je iz Dunava. Policajac Miloš Stanimirović bio je član tima koji je učestvovao u potrazi. 
 
Svakog dana u Beogradu se u prosjeku podnese četiri do pet prijava o nestanku osoba, ali u najvećem broju slučajeva se ne radi o nestancima, većina se sami vrate kući ili budu pronađeni u nekoj zdravstvenoj ustanovi.
 
U potragama za nestalim učestvuje i policijski službenik PU za grad Beograd, UKP, Odjeljenja za potrage Miloš Stanimirović. Ovaj policajac bio je i jedan od članova tima koji je pet mjeseci tragao za Matejem Perišem (27), a koji je prije tačno mjesec dana, 18. maja, pronađen mrtav.

Periš je, podsjetimo, nestao 31. decembra 2021. u Beogradu, a njegovo tijelo isplivalo je 139 dana kasnije na Adi Huji.
 
- Od dana kada je prijavljen nestanak, tog momenta smo, kao i kod svih drugih slučajeva, odmah krenuli u potragu. Istovremeno smo tražili i druge ljude - kaže za Kurir Stanimirović.
 
- Izvršeno je više provjera, pregledani su višesatni video materijali skinuti sa različitih objekata, utvrđena je trasa njihovog kretanja od Zagreba do Beograda, pregledani su apartmani u kojima je Matej boravio sa svojim društvom, lokali koje su posjećivali, obavljeno je više razgovora sa različitim licima od kojih su neka tokom traženja Mateja poligrafski testirana.
 
Naš sagovornik objašnjava da su o slučaju obavjestili Interpol, sve policijske stanice grada Beograda, područne policijske uprave na teritoriji Srbije, kao i da su sarađivali sa MUP Hrvatske, sa kojim je, kako tvrdi, ostvaren izvanredan odnos i odlična saradnja.

- Provjerili smo apsolutno svaku dojavu koja je stigla, a dobijali smo i do 10 dojava dnevno o tome gdje se Matej nalazio - objašnjava šta im je otežavalo potragu i dodaje da mu je izuzetno žao što je potraga završena na ovaj način.
 
- Želio bih da i ovom prilikom ispred svog odjeljenja i u svoje ime izjavim saučešće porodici Periš - dodao je Stanimirović, koji godinama sa svojim kolegama učestvuje u potragama za nestalim osobama.
 
On kaže da policijski službenici iz Odjeljenja za potrage PU za grad Beograd, odmah po prijavi kreću u potragu.
 
- Još od 2006, sa dolaskom načelnika Odjeljenja za potrage Vase Kobca, praksa ovog Odjeljenja je da se sa potragama za nestalim licima kreće odmah nakon podnošenja prijave, jer ponekad minuti mogu značiti mnogo. Insistiramo na tome da podnosilac prijave dođe u naše službene prostorije, gdje uzimamo potrebne podatke, obavljamo razgovor, pitamo za okolnosti nestanka, moguće uzroke. Obavezno pitamo i za fizičko i psihičko zdravlje nestalog, a potom pravimo profil. Ključno je da podnosilac prijave bude iskren - kaže Stanimirović.
 
- Dešava se da otkrijemo da su nam građani prešutili bitne detalje, ali važno je da znaju da oni nama nisu jedini izvor informacija. Pogrešne informacije nas ne mogu skrenuti s pravog puta, ali mogu otežati potragu, a nama je najvažnije da svakog nestalog pronađemo. Uglavnom nakon prvog kontakta ocjenimo da li je po sredi samo odlazak od kuće ili je, nažalost, osoba žrtva ili čak i počinilac krivičnog djela, što ne znači da se naš inicijalni zaključak do kraja potrage neće promjeniti - objašnjava on.

 
Nakon raspisane potrage, policijski službenici kreću u terensku potragu, po potrebi preuzimaju snimke sa kamera uz saradnju i odobrenje tužilaštva, obavljaju se razgovori sa prijateljima, emotivnim partnerima.

- Nerijetko se dogodi da dok mi tragamo ili uzimamo prijavu, nestala osoba sama dođe kući ili lice pronađemo u nekoj od zdravstvenih ustanova. Dešava se i da provjerama kroz naš interni sistem MUP-a vidimo da je nestalo lice evidentirano kako među privedenim ili među uhapšenim licima, ili po nekom drugom osnovu. Dešavalo se i da ljudi prijave nestanak čovjeka, kome se trag izgubio prije dvije godine - objašnjava sagovornik.
 
Inspektori se u ovom Odjeljenju srecu i sa tužnim i potresnim situacijama.
 
- Najteže nam je kada se traganje za nestalom osobom završi sa smrtnim ishodom i to treba da saopćimo porodici. Naš cilj je da se svako pronađe, ali nas svakako svaki nestanak sa smrtnom posljedicom izuzetno pogodi. Moram da naglasim da smo mi u svakodnevnom kontaktu sa porodicama nestalih, te da ih pripremamo i za negativne ishode onda kada vidimo da svi tragovi vode ka tome, piše Kurir.rs.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )