Foto: klix.ba

Mladi u BiH imaju veliki potencijal u kulturi i umjetnosti, te je veliko zadovoljstvo biti u prilici i podržati njihovo predstavljanje, ali i afirmaciju pred publikom u Beču, rekao je ambasador BiH u Austriji Siniša Bencun.

Bencun je istakao da je prilika za to bio i sinoćni koncert "Ehos aus Vareš" /Echos aus Vareš/, koji je Ambasada u saradnji sa umjetnikom Andreom Nikolić, koja živi u Beču, a porijeklom je iz Vareša, organizovala u bečkoj dvorani "Alte rathaus".

On je naveo da je publika imala priliku da čuje poznata djela kompozitora Volfganga Amadeusa Mocarta i Maksa Bruha, koje su studenti Marko Marić, Borna Šestak i Lejla Komar, koji studiraju u Beogradu, Kragujevcu, Mostaru, te Istočnom Sarajevu, izvodili u pratnji bečkog "Kipra" kvarteta, koji vodi Nikolićeva.

"Bila je ovo prilika za refleksije sa ovogodišnjeg 12. 'Vareš klasik festivala', održanog u Varešu ove godine, kao i promociju mladih umjetnika iz BiH, Srbije i Hrvatske, a za koje smo na prvom koncertu održanom u maju u Beču dobrovoljnim prilozima osigurali stipendije", rekao je Srni Bencun.

On je dodao da je na taj način zaokružena cjelina, koja je imala svoj početak, razvoj i uspješan kraj, te da je ostvareno nekoliko ciljeva.

"Sa jedne strane da podržimo naše mlade umjetnike, a sa druge da promovišemo umjetnost i muziku naših prostora na način koji Evropa može da razumije", rekao je Bencun.

On je dodao da se uspjeh koncerta ogleda i u tome što su ovom događaju prisustvovali doskorašnji ambasador Austrije u BiH Ulrike Hartman, koja je bila počasni gosta koncerta, te više od stotinu zvanica iz diplomatske i akademske zajednice, austrijskih institucija i ljudi porijeklom iz zemalja regiona.

"Publiku su posebno oduševile kompozicije koje su za ovu priliku pripremili kompozitorka Belma Bešlić Gal, te gost večeri Goran Stevanović iz Bijeljine, umjetnik na harmonici i predavač na Univerzitetu u Hanoveru, čiji rad je trenutno fokusiran na istoriju sevdaha i njegovu integraciju u moderne koncertne forme današnjeg vremena", rekao je Bencun.

On je napomenuo da će Ambasada BiH nastaviti da podržava razvoj mladih umjetnika i promociju kulture svih naroda BiH, te da se trenutno za narednu godinu prave planovi za likovne izložbe i horske nastupe domaćih umjetnika u austrijskim gradovima. 

Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )