Foto: Twitter

Na dnu okeana pronađena je misteriozna rupa koja je toliko duboka da naučnici do sada nisu uspjeli da pronađu njen kraj.

Ova "beskrajna" provalija je preuzela titulu najdublje plave rupe na svetu, nadmašivši Zmajevu rupu u Južnokineskom moru koja je duboka 300 metara.
 
Plava rupa Taam Ja' na jugoistočnoj obali Meksika je preko 100 metara dublja od Zmajeve rupe. Kada se gleda odozgo, provalija prečnika 150 metara podsjeća na zjenicu oka.
 
Taam Ja' se nalazi u zalivu poluostrva Jukatan na granici sa Belizom. Toliko je duboka da se čak ni zvuk ne može odbiti od njenog dna. Naime, Taam Ja' je "progutala" odjeke akustičnih talasa prije nego što su uspjeli da prodru dublje od 274 metra. Kako bi riješili misteriju dubine ove provalije, naučnici meksičkog instituta El Colegio de la Frontera Sur (ECOSUR) su 2023. godine u rupu spustili kabl sa uređajem koji mjeri pritisak vode, temperaturu i provodljivost. Međutim, kada je izmotan cio kabl od 500 metara, uređaj još uvek nije stigao do dna.

S obzirom na to da rubne stijene plave rupe Taam Ja' padaju pod blagim uglom, uređaj je završio 420 metara ispod nivoa mora. "Nismo još dostigli dno", napisali su stručnjaci iz ECOSUR-a i dodali da namjeravaju tokom sljedeće ekspedicije poslati podvodnog robota koji bi mogao da odvede uređaj još dublje. Kada je uređaj dostigao dubinu od 400 metara, podaci su pokazali da su se vodeni uslovi naglo promijenili i približili onima u Karipskom moru; vjerovatno zato što se u rupi nalazi tunel koji je povezuje sa okeanom, piše Science Alert.

 
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )