Foto: srpskainfo.com

Sindikalna potrošačka korpa u Republici Srpskoj u junu je koštala 1.923,88 KM, a prosječna plata od 958 KM pokrivala ju je sa 49,79 odsto, podaci su Savez sindikata RS.

Sindikalna potrošačka korpa sadrži troškove za prehranu, stanovanje i komunalne usluge, tekuće održavanje domaćinstva, te odjeću i obuću, higijenu i njegu zdravlja, prevoz, obrazovanje i kulturu.

Porodice u RS su najviše novca u maju trošile za nabavku prehrane 732 KM, za stanovanje i komunalne usluge 569, te za tekuće održavanje domaćinstva 105 KM. Nabavka obuće i odjeće u prošlom mjesecu koštala je 143 KM, higijena i njega zdravlja 89 , prevoz 200 , te obrazovanje i kultura 82 KM.

U RS najveća prosječna plata u junu isplaćena je u oblasti finansijske djelatnosti i osiguranja i iznosi 1.434 KM, a najniža isplaćena plata je u oblasti građevinarstva – 657 KM.

Prosječna plata nakon oporezivanja u RS u junu iznosi 958 KM i veća je za osam KM u odnosu na prosječnu platu isplaćenu u maju ove godine.

– Niske prosječne plate u junu 2020. godine primili su radnici u djelatnosti umjetnosti, zabave i rekreacije – 674 KM, zaposleni u administrativnim i pomoćnim uslužnim djelatnostima – 775, kao i radnici u djelatnosti pružanja smještaja, pripreme i posluživanja hrane, hotelijerstva i ugostiteljstva, čija je prosječna plata u junu iznosila 695 KM. Niske plate dobili su i zaposleni u djelatnosti saobraćaja i skladištenja 744, kao i u trgovini 724 KM – podaci su Savez sindikata RS.

Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )